Jesenná tekvicová polievka s červenou šošovicou

Táto tekvicová polievka krásne zohreje. Chuť tekvice je skvelo doplnená červenou šošovicou a sladkým zemiakom, všetko suroviny mierne nasladlé. K tomu dodáva kyslosť citrónu chutný kontrast.

Suroviny:

  • 1 kuchynská cibuľa
  • 1 kávová šálka červenej šošovice
  • 1 menšia tekvica
  • 1/2 sladkého zemiaku batata
  • 1/2PL kari korenia
  • soľ, čierne korenie, kmín
  • 2L vody alebo vývaru
  • citrónová šťava (ca. 1-2 PL)

Postup:

  • Hrniec postavíme na sporák a dáme ho zohrievať. Cibuľu pokrájame na drobno potom vložíme do hrnca aj s trochou oleja a pomaly opekáme do zlatista.
  • Medzitým si červenú šošovicu dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a necháme ju odkvapkať.
  • Maslovú alebo hokkaido tekvicu ošúpeme a pokrájame na drobné kocky. Takisto pokrájame na kocky aj sladký zemiaku. Pridáme k cibuľke a spolu pražíme
  • Keď začne zelenina hnednúť zaljeme ju vodou alebo vývarom a pridáme šošovicu. Dochutíme soľou, čiernym korením, kmínom a kari korením a necháme zovrieť.
  • Potom teplotu znížime a varíme 1/2 hodinu až je šošovica mäkká.
  • Na záver dochutíme polievku citrónovou šťavou prípadne maslom roztopeným s trochou červenej štipľavej papriky. Takisto ju môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *