Výborný maslový krém pod fondán/poťahovku

Ak ste už niekedy pracovali s fondánom, teda cukrovou poťahovkou na totu, alebo ste chceli na tortu umiestniť cukrový obrázok, tak určite ste už riešili dilemu aký krém použiť na tortu. Tým, že fondán pozostáva z cukru, nesmie byť plnka vodnatá, práve naopak, mala by obsahovať čo najmenej tekutých látok (ako smotana, jortu a pod.) inak by sa nám fondán začal topiť a zmenil by konzistenciu. Tento krém môžete univerzálne použiť do torty, či už ako plnku alebo na vrch torty, ale mimoriadne sa hodí najmä na poťahovanú tortu.

Suroviny:

  • 125 g syru mascarpone
  • 125g masla izbovej teploty
  • 50g práškového cukru
  • štipka soli
  • prípadne vanilkový cukor

Postup:

  • Začneme šľahaním masla s cukrom. Šľaháme mixérom až dostane maslo krémovitú, nadýchanú konzistenciu.
  • Pridáme soľ (je dôležitá pre tú správnu chuť), mascarpone a šľaháme ďalej až vznikne homogénna zmes
  • Je dobré najskôr mascarpone zliať z vody, ak sa trochu tekutiny nahromadilo na jej povrchu.
  • Takisto môžete dochutiť plnku či už vanilkovým cukrom alebo takisto tiež citrónovou či pomarančovou arómou.
  • Krém ma tuhšiu konzistenciu a skvelo sa s ním pracuje. Natrieť ho môžeme ši už medzi pláty, na vrch torty alebo na jej boky.
  • Následne položíme na tortu fondán alebo cukrový obrázok a takto uskladníme v chlade.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Bezlepkový mrkvový koláč bez múky

    Zdravá pochutinka, pri ktorej vás ani nenapadne, že v ceste bolo použitá mrkva. Výborný dezert do jarných dní. Suroviny: Postup:


  • Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Jednoduchá zeleninová krémová polievka (vegan)

    Táto polievka je krásne krémová aj bez pridania mlieka či šľahačkovej smotany a naozaj rýchlo hotová. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Hrnčekové Belgické vafle, super jednoduché

    Už dlhšie som naznačovala manželovi, že by som mala rada nový vaflovač. Žial boli narodky, potom vianoce a nič. Tak som sa na to vykašlala a kúpila si sama :). A ako inak, bol aj rýchlo uvedený do prevádzky, moje deti vafle zbožňujú. Je dobre si miesto zamiesiť na obed […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *