Ak ste už niekedy pracovali s fondánom, teda cukrovou poťahovkou na totu, alebo ste chceli na tortu umiestniť cukrový obrázok, tak určite ste už riešili dilemu aký krém použiť na tortu. Tým, že fondán pozostáva z cukru, nesmie byť plnka vodnatá, práve naopak, mala by obsahovať čo najmenej tekutých látok (ako smotana, jortu a pod.) inak by sa nám fondán začal topiť a zmenil by konzistenciu. Tento krém môžete univerzálne použiť do torty, či už ako plnku alebo na vrch torty, ale mimoriadne sa hodí najmä na poťahovanú tortu.
Suroviny:
- 125 g syru mascarpone
- 125g masla izbovej teploty
- 50g práškového cukru
- štipka soli
- prípadne vanilkový cukor

Postup:
- Začneme šľahaním masla s cukrom. Šľaháme mixérom až dostane maslo krémovitú, nadýchanú konzistenciu.
- Pridáme soľ (je dôležitá pre tú správnu chuť), mascarpone a šľaháme ďalej až vznikne homogénna zmes
- Je dobré najskôr mascarpone zliať z vody, ak sa trochu tekutiny nahromadilo na jej povrchu.
- Takisto môžete dochutiť plnku či už vanilkovým cukrom alebo takisto tiež citrónovou či pomarančovou arómou.
- Krém ma tuhšiu konzistenciu a skvelo sa s ním pracuje. Natrieť ho môžeme ši už medzi pláty, na vrch torty alebo na jej boky.
- Následne položíme na tortu fondán alebo cukrový obrázok a takto uskladníme v chlade.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: