Slávnostná torta ktorá nielen pekne vyzerá ale tiež vynikajúco chutí. Ja som tentoraz použila menšiu formu (20cm) ak chcete pracovať s väčšou formou, použijte dvojité množstvo.
Suroviny:
- 4 vajíčka
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka (ovseného mlieka)
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka (nepomletého) maku
- 1/2 hrnčeka kakaa
- 250 g malín
- 150ml studeného mlieka
- 1 šľahačka v prášku
- pár kvapiek červeného potravinového farbiva

Postup:
- Začneme tým, že si trúbu predherejeme na 160C,
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej šľaháme.
- Pridáme mlieko, preosiatú múku a prášok do pečiva ako aj mak a kakao. Dobre premiešame až vznikne hladké cesto.
- Tortovú formu (priemer 24cm) si vymažeme a nalejeme do nej cesto.
- Pečieme pri 160C po dobu 40-45 minút. Potom necháme dôkladne vychladnúť.
- Až keď je cesto úplne chladné, vyklopíme ho z formy, inak by sa nám mohlo potrhať. Cesto prerežeme na 3 rovnako veľké diely.
- Na plnku si vyšľaháme práškovú šľahačku s mliekom do tuhej šľahačky. Potom ju prifarbíme potravínovým farbivom do ružova.
- Už len vsrtvíme. Na spodný plát nanesieme 1/3 šľahačky a po celej ploche rozložíme 1/3 malín. Položíme plát cesta.
- Opäť zopakujeme. Na cesto dáme šľahačku, maliny, ktoré kladieme s odstupom a opäť cesto.
- Vrchný plát cesta pomažeme zvyšnou plnkou a ozdobíme podľa chuti napríklad malinami, kokosom, brusinkami či postrúhanou bielou čokoládou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Jednoduché plundrované pagáče
Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]
-
Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’
Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]
-
Zemiakové placky z uvarených zemiakov
Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup: