Po veľkom úspechu tekvicových žemličiek sa u nás dnes piekli tieto škoricové uzlíky zo škoricového cesta a ako už aj pri žemličkách bola to veľká pochúťka. Krásne nadýchané a aromatické cesto doplnené o chuť škorice, proste lahôdka.
Suroviny:
- ca. 700g hl. múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 70g kr. cukru
- 3 PL masla
- 150g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
- 1 čl kurkumy
- štipka soli
- 100ml mlieka (ovseného mlieka)
- 1/2čl sušeného zázvoru
- 2 PL škorice
- 2 vanilkový cukor
- 5 PL kr. cukru
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1lyžicou cukru, dobre premiešame a necháme postáť 10 minút, až sa vytvorí kvások.
- Medzitým si ošúpeme tekvicu a pokrájame ju na drobné kúsky. Pridáme 2-3 lyžice vody, 50g cukru, vanilkový cukor, zázvor a necháme spolu ca. 5-10 minút variť. Potom roztlačíme na kašu a necháme vychladnúť.
- Mlieko si rozmiešame so zvyšným cukrom a kukurmou.
- Do misky na miesenie si dáme múku, soľ, maslo izbovej teploty, dochuté mlieko a kvások.
- Následne pridáme vychladnú tekvicu a začneme miesiť. Miesime aspoň 10 minút, aby sa z cesta uvolnil lepok a vytvorilo tak elastické cesto. Ak bude cesto moc lepivé, pridáme ešte trochu múky, ak moc suché, tak trochu vody.
- Takto pripravené cesto necháme zakryté pol hodinu kysnúť.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik a výdatne ho potrieme maslom.
- Potom ho posypeme škoricou, vanilkovým a kryštzáľovým cukrom a cesto zaroľujeme do šúľca.
- Potom ho pokrájame na 10 rovnako hrubých dielov a položíme s odstupom narezanou stranou na hor, na plech.
- Prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom pečieme pri 180C po dobu 25-30 minút do zlatista.
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
213 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV