Škoricové uzlíky z tekvicového cesta

Po veľkom úspechu tekvicových žemličiek sa u nás dnes piekli tieto škoricové uzlíky zo škoricového cesta a ako už aj pri žemličkách bola to veľká pochúťka. Krásne nadýchané a aromatické cesto doplnené o chuť škorice, proste lahôdka.

Suroviny:

  • ca. 700g hl. múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 70g kr. cukru
  • 3 PL masla
  • 150g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
  • 1 čl kurkumy
  • štipka soli
  • 100ml mlieka (ovseného mlieka)
  • 1/2čl sušeného zázvoru
  • 2 PL škorice
  • 2 vanilkový cukor
  • 5 PL kr. cukru
  • 50g masla izbovej teploty

Postup:

  • Začneme prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1lyžicou cukru, dobre premiešame a necháme postáť 10 minút, až sa vytvorí kvások.
  • Medzitým si ošúpeme tekvicu a pokrájame ju na drobné kúsky. Pridáme 2-3 lyžice vody, 50g cukru, vanilkový cukor, zázvor a necháme spolu ca. 5-10 minút variť. Potom roztlačíme na kašu a necháme vychladnúť.
  • Mlieko si rozmiešame so zvyšným cukrom a kukurmou.
  • Do misky na miesenie si dáme múku, soľ, maslo izbovej teploty, dochuté mlieko a kvások.
  • Následne pridáme vychladnú tekvicu a začneme miesiť. Miesime aspoň 10 minút, aby sa z cesta uvolnil lepok a vytvorilo tak elastické cesto. Ak bude cesto moc lepivé, pridáme ešte trochu múky, ak moc suché, tak trochu vody.
  • Takto pripravené cesto necháme zakryté pol hodinu kysnúť.
  • Cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik a výdatne ho potrieme maslom.
  • Potom ho posypeme škoricou, vanilkovým a kryštzáľovým cukrom a cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Potom ho pokrájame na 10 rovnako hrubých dielov a položíme s odstupom narezanou stranou na hor, na plech.
  • Prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom pečieme pri 180C po dobu 25-30 minút do zlatista.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *