Po veľkom úspechu tekvicových žemličiek sa u nás dnes piekli tieto škoricové uzlíky zo škoricového cesta a ako už aj pri žemličkách bola to veľká pochúťka. Krásne nadýchané a aromatické cesto doplnené o chuť škorice, proste lahôdka.
Suroviny:
- ca. 700g hl. múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 70g kr. cukru
- 3 PL masla
- 150g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
- 1 čl kurkumy
- štipka soli
- 100ml mlieka (ovseného mlieka)
- 1/2čl sušeného zázvoru
- 2 PL škorice
- 2 vanilkový cukor
- 5 PL kr. cukru
- 50g masla izbovej teploty
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1lyžicou cukru, dobre premiešame a necháme postáť 10 minút, až sa vytvorí kvások.
- Medzitým si ošúpeme tekvicu a pokrájame ju na drobné kúsky. Pridáme 2-3 lyžice vody, 50g cukru, vanilkový cukor, zázvor a necháme spolu ca. 5-10 minút variť. Potom roztlačíme na kašu a necháme vychladnúť.
- Mlieko si rozmiešame so zvyšným cukrom a kukurmou.
- Do misky na miesenie si dáme múku, soľ, maslo izbovej teploty, dochuté mlieko a kvások.
- Následne pridáme vychladnú tekvicu a začneme miesiť. Miesime aspoň 10 minút, aby sa z cesta uvolnil lepok a vytvorilo tak elastické cesto. Ak bude cesto moc lepivé, pridáme ešte trochu múky, ak moc suché, tak trochu vody.
- Takto pripravené cesto necháme zakryté pol hodinu kysnúť.
- Cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik a výdatne ho potrieme maslom.
- Potom ho posypeme škoricou, vanilkovým a kryštzáľovým cukrom a cesto zaroľujeme do šúľca.
- Potom ho pokrájame na 10 rovnako hrubých dielov a položíme s odstupom narezanou stranou na hor, na plech.
- Prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom pečieme pri 180C po dobu 25-30 minút do zlatista.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny
Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:
-
Hrnčekový makový koláč
Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup: