Škoricové uzlíky z tekvicového cesta

Po veľkom úspechu tekvicových žemličiek sa u nás dnes piekli tieto škoricové uzlíky zo škoricového cesta a ako už aj pri žemličkách bola to veľká pochúťka. Krásne nadýchané a aromatické cesto doplnené o chuť škorice, proste lahôdka.

Suroviny:

  • ca. 700g hl. múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 70g kr. cukru
  • 3 PL masla
  • 150g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
  • 1 čl kurkumy
  • štipka soli
  • 100ml mlieka (ovseného mlieka)
  • 1/2čl sušeného zázvoru
  • 2 PL škorice
  • 2 vanilkový cukor
  • 5 PL kr. cukru
  • 50g masla izbovej teploty

Postup:

  • Začneme prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1lyžicou cukru, dobre premiešame a necháme postáť 10 minút, až sa vytvorí kvások.
  • Medzitým si ošúpeme tekvicu a pokrájame ju na drobné kúsky. Pridáme 2-3 lyžice vody, 50g cukru, vanilkový cukor, zázvor a necháme spolu ca. 5-10 minút variť. Potom roztlačíme na kašu a necháme vychladnúť.
  • Mlieko si rozmiešame so zvyšným cukrom a kukurmou.
  • Do misky na miesenie si dáme múku, soľ, maslo izbovej teploty, dochuté mlieko a kvások.
  • Následne pridáme vychladnú tekvicu a začneme miesiť. Miesime aspoň 10 minút, aby sa z cesta uvolnil lepok a vytvorilo tak elastické cesto. Ak bude cesto moc lepivé, pridáme ešte trochu múky, ak moc suché, tak trochu vody.
  • Takto pripravené cesto necháme zakryté pol hodinu kysnúť.
  • Cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na obdĺžnik a výdatne ho potrieme maslom.
  • Potom ho posypeme škoricou, vanilkovým a kryštzáľovým cukrom a cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Potom ho pokrájame na 10 rovnako hrubých dielov a položíme s odstupom narezanou stranou na hor, na plech.
  • Prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť. Potom pečieme pri 180C po dobu 25-30 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*