Ako si upiecť tekvicové semiačka

Máte radi tekvicové jadierka, aké si viete kúpiť na trhu? Takéto si ľahko pripravíte doma, samozrejme na to potrebujete vhodnú tekvicu ale túto možno dnes dostať bežne kúpiť v obchode či na trhu (druh tekvica veľkoplodová alebo ako ju moje deti volajú haloween tekvica). U nás doma sú všetci za nimi pobláznený a to nielen pre ich skvelú chuť, ale semiačka sú aj skvelým zdrojom minerálov ako železo či zinok a vitamínov A, B, C D a E. Proste chutné a zdravé.

snak

Potrebujete:

  • Surové semiačka z jednej veľkej tekvice
  • 1 l vody
  • 2 PL hrubozrnnej soli
  • plech na pečenie

Postup:

  • Tekvice narežeme vrch a vydlabeme jej vnútro. Vonkajšok tekvice nevyhodte, môžete s deťmi z neho pripraviť pekného strašiaka, stačí trochu predstavivosti.
  • Tekvica má fázovité, mľazgavé vnútro a samozrejeme semiačka. Práve tie chceme. Na to dáme všetko čo vydlabeme do vody a potom rukami umývame až sa vnútro oddelí od semiačok.
  • Semiačka vyberieme z vody a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Osolíme ich výdatne soľou, najlepšie sa hodí hrubozrnná, ktorá sa hneď neroztopí.
  • Následne ich necháme piecť pri 200C v predhriatej rúre po dobu 15-20 minút. Ja ich mám rada ešte biele, kdo ich chce mať opečené do hnedasta, ponechá ich v trúbe ešte 5-10 minút dlhšie.
  • Po vychladnutí sa môžete pustiť do maškrtenia.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*