Máte radi tekvicové jadierka, aké si viete kúpiť na trhu? Takéto si ľahko pripravíte doma, samozrejme na to potrebujete vhodnú tekvicu ale túto možno dnes dostať bežne kúpiť v obchode či na trhu (druh tekvica veľkoplodová alebo ako ju moje deti volajú haloween tekvica). U nás doma sú všetci za nimi pobláznený a to nielen pre ich skvelú chuť, ale semiačka sú aj skvelým zdrojom minerálov ako železo či zinok a vitamínov A, B, C D a E. Proste chutné a zdravé.

Potrebujete:
- Surové semiačka z jednej veľkej tekvice
- 1 l vody
- 2 PL hrubozrnnej soli
- plech na pečenie
Postup:
- Tekvice narežeme vrch a vydlabeme jej vnútro. Vonkajšok tekvice nevyhodte, môžete s deťmi z neho pripraviť pekného strašiaka, stačí trochu predstavivosti.
- Tekvica má fázovité, mľazgavé vnútro a samozrejeme semiačka. Práve tie chceme. Na to dáme všetko čo vydlabeme do vody a potom rukami umývame až sa vnútro oddelí od semiačok.
- Semiačka vyberieme z vody a dáme na pekáč vyložený papierom na pečenie. Osolíme ich výdatne soľou, najlepšie sa hodí hrubozrnná, ktorá sa hneď neroztopí.
- Následne ich necháme piecť pri 200C v predhriatej rúre po dobu 15-20 minút. Ja ich mám rada ešte biele, kdo ich chce mať opečené do hnedasta, ponechá ich v trúbe ešte 5-10 minút dlhšie.
- Po vychladnutí sa môžete pustiť do maškrtenia.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]