Fanstatsické nadýchané malé tekvičky, ktoré nielej majú tvar tekvice a ich farbu ale aj v ich ceste sa nachádza tekvica. V kombinácii s nutellou skvelá pochúťka, ktorú ocenia najmä deti.

Suroviny (na ca. 15ks):
- ca. 700g hl. múky
- 1/2 čerstvých kvasníc
- 70g kr. cukru
- 3 PL masla
- 150g tekvice (hokkaido alebo maslová tekvica)
- 1 čl kurkumy
- štipka soli
- 100ml mlieka (ovseného mlieka)
- 1/2čl sušeného zázvoru
- 1/2čl škorice
- 1 vanilkový cukor
- nutella (na plnenie ca. 10PL)
- 1 vajíčko na pomazanie
- celé kusy škorice (na ozdobu)
- potravinový špagát na viazanie
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Na to si rozdrobíme kvasnice do misky, posypeme ich 1lyžicou cukru, dobre premiešame a necháme postáť 10 minút, až sa vytvorí kvások.
- Medzitým si ošúpeme tekvicu a pokrájame ju na drobné kúsky. Pridáme 2-3 lyžice vody, 50g cukru, vanilkový cukor, škoricu, zázvor a necháme spolu ca. 5-10 minút variť. Potom roztlačíme na kašu a necháme vychladnúť.
- Mlieko si rozmiešame so zvyšným cukrom a kukurmou.
- Do misky na miesenie si dáme múku, soľ, maslo izbovej teploty, dochuté mlieko a kvások.
- Následne pridáme vychladnú tekvicu a začneme miesiť. Miesime aspoň 10 minút, aby sa z cesta uvolnil lepok a vytvorilo tak elastické cesto. Ak bude cesto moc lepivé, pridáme ešte trochu múky, ak moc suché, tak trochu vody.
- Takto pripravené cesto necháme zakryté pol hodinu kysnúť.
- Potom cesto rozdelíme na 15 rovnako veľkých dielov a každý najskôr trochu vyvaľkáme a vložíme do stredu za 1 čl Nutelli. Potom okraje ceste zatvoríme a vytvroíme guľku.
- Následne si na každú tekvicu z potravinového špagátu nastriháme 4ks dlhé asi 15cm. Tieto položíme na pracovnú pluchu, do stredu vložíme našu guľku z cesta a špagáty smerom k stredu zviažeme. Tak sa vytvorí tvarh tekvice.
- Prebytočný špagát môžeme odstrihnúť. Potom tekvičky položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ich prikyté ešte 15 minút oddychovať. Medzitým si predhrejeme rúru na 180C.
- Vajíčko rozbijeme do misky a roztrepeme ho. Pomažeme ním povrch tekvičiek.
- Tekvičky pečieme po dobu 20-25 minút do zlatista.
- Potom ich necháme vychladnúť a následne opatrneme odstránime potravinový špagát.
- Kdo chce môže stred tekvičiek ozdobiť kúskami celej škorice.

-
Adventná súťaž o skvelé ceny
Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]
-
Tekvicová krémová polievka
Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni. Suroviny: Postup:
-
Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut
Hľadáte rýchly recept na obed či večeru? Tento bezmäsitý pokrm vám určite zachutí a postačí vám na jeho prípravu len zopár minút. Samozrejme, že môžete zvoliť aj iný druh cestovín ako tagliatelle. Suroviny: Postup:
-
Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed
Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:
-
Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou
Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]