Jednoduchá poleva na tortu zo salka- salko ganache

Asi každý kdo už piekol tortu siahol po poleve ganache. Zmes smotany a čokolády je proste zaručená klasika. Ja som ale minule skúsila vyrobiť polevu zo salka a táto ma veľmi milo prekvapila. Nebola taká tekutá ako ganache, skôr mala krémovitú konzistenciu, ale super sa s ňou pracovalo a tiež držala skvelo tvar. Takže ak budete mať po ruke trochu kondenzovaného mlieka, odporúčam vyskúšať.

Na tortu som použila môj obľúbený hrnčekový recept na čokoládovú piškótu.

Suroviny:

  • 50ml salka
  • 100g tmavej čokolády
  • 4 PL cukru
  • 50g masla

Postup:

  • Do hrnca nalejeme salko a maslo a necháme ich zohriať.
  • Keď sú horúce hneď odoberieme z ohňa.
  • Čokoládu posekáme na drobno a potom pridáme do hrnca k salku spolu s cukrom.
  • Miešame až sa čokoláda pekne roztopí (na to postačí teplota salka, netreba už nič variť) a poleva dostane jednoliatu hladkú konzistenciu.
  • Potom ju už len nanesieme na tortu či muffiny a necháme tuhnúť v chladničke aspoň na hodinu.

Môj tip

Ak pripravíte dvojnásobné množstvo, môžete ju takisto použiť ako plnku medzi pláty torty.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *