Rýchla rajčinová omáčka salsa bez varenia

Salsa je typická mexická omáčka ktorú možno servírovať k mäsu, zelenine či použiť ako dip na čipsy tortily. Je nenáročná na prípravu a chutí skvelo či už čerstvo pripravená, alebo tiež zasterilizovaná a odložená do zásob. Štipľavosť omáčky si možno upraviť podľa vlastnej chuti, tradične je táto omáčka pikatná, ale keďže u nás jedia tiež deti tak ju pripravujú len mierne pikatnú.

Suroviny:

  • 1 kg paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 červená cibuľa
  • 2 zelené chilli papričky
  • 2 červené papriky kápia
  • 50 ml olivového oleja
  • 2 PL balsanica (alebo jablčného octu)
  • 1 čl údenej papriky (alebo rovnaké množstvo paprikového pyré)
  • Soľ, korenie

Postup:

  • Paradajky ošúpeme a pokrájame na osminky.
  • Takisto očistíme papriku, čili, cibuľu a pokrájame na väčšie kusy. Potom spolu vložíme do mixéra na sekanie. Pridáme roztlačený cesnak a potom necháme mixérom rozsekať na jemno.
  • Následne dáme zmes do misky a pridáme olej ako aj balsamico. Dochutíme ešte paprikou, soľou a čiernym korením a môžeme servŕovať.
  • Kdo chce salsu spraviť trvantlivou, naleje ju takto pripravenü do sterilizovaných pohárov a potom zavrieme víkom a necháme vo vrelej vode pohár 10 minúť variť. Potom už len necháme pomaly vychladnúť, najlepšie zamotané do uteráka.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *