Salsa je typická mexická omáčka ktorú možno servírovať k mäsu, zelenine či použiť ako dip na čipsy tortily. Je nenáročná na prípravu a chutí skvelo či už čerstvo pripravená, alebo tiež zasterilizovaná a odložená do zásob. Štipľavosť omáčky si možno upraviť podľa vlastnej chuti, tradične je táto omáčka pikatná, ale keďže u nás jedia tiež deti tak ju pripravujú len mierne pikatnú.
Suroviny:
- 1 kg paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 2 zelené chilli papričky
- 2 červené papriky kápia
- 50 ml olivového oleja
- 2 PL balsanica (alebo jablčného octu)
- 1 čl údenej papriky (alebo rovnaké množstvo paprikového pyré)
- Soľ, korenie
Postup:
- Paradajky ošúpeme a pokrájame na osminky.
- Takisto očistíme papriku, čili, cibuľu a pokrájame na väčšie kusy. Potom spolu vložíme do mixéra na sekanie. Pridáme roztlačený cesnak a potom necháme mixérom rozsekať na jemno.
- Následne dáme zmes do misky a pridáme olej ako aj balsamico. Dochutíme ešte paprikou, soľou a čiernym korením a môžeme servŕovať.
- Kdo chce salsu spraviť trvantlivou, naleje ju takto pripravenü do sterilizovaných pohárov a potom zavrieme víkom a necháme vo vrelej vode pohár 10 minúť variť. Potom už len necháme pomaly vychladnúť, najlepšie zamotané do uteráka.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]