Lahodný černicový zákusok s tvarohom, hrnčekový recept

V záhrade mám teraz absolútny prebytok černíc, tak som hľadala chutný spôsob ako ich využiť.

Suroviny:

  • 3 vajcia
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 šálka roztopeného masla (150g)
  • 1,5 šálky hladkej múky
  • 100ml mlieka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 balenie drtenej želatíne
  • 2 šálky (ca.300g) čerstvých černíc
  • Šťava z 1 citróna + 3 PL cukru
  • 1 balenie jemného tvarohu (250g)

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • Maslo roztopíme a necháme ho vychladnúť. Pridáme k vajíčkam ako aj mlieko, prášok do pečiva a múku.
  • Vypracujeme vláčne cesto a to nalejeme do vymastenej formy na pečenie, ja som použila plech s 33*25cm.
  • Pečieme pri 160C po dobu 35 minút do zlatista. Potom necháme vychladnúť a vyberieme z formy.
  • Do hrnca dáme šťavu z citróna a vysypeme želatínu. Necháme 5min. nabopnať. Potom hrniec krátko umiestnime nad oheň a necháme pomaly za stáleho miešania zohrievať, až sa želatína zmení na tekutinu.
  • Nahriať treba hrniec len krátko, želatína sa nesmie variť len nahriať.
  • Medzitým si vo vysokej miske zmiešame tvaroh a sladkú smotanu spolu s cukrom.
  • Za 1 lyžicu zmesi odoberieme a dáme k roztopenej želatíne. Dobre premiešame a potom vlejeme celú želatínovú zmes do salko-zmesy (vďaka tomuto kroku sa zabráni vytvoreniu hrčiek). Dôkladne premiešame.
  • Za hrsť černíc rozmixujeme ponorným mixérom a potom prepasírujeme cez sítko. Pridáme k tvarohovej zmesi. Potom ho nanesieme na cesto a necháme stuhnúť.
  • Zvyšné černice nanesieme na vrch zákusku.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *