V záhrade mám teraz absolútny prebytok černíc, tak som hľadala chutný spôsob ako ich využiť.
Suroviny:
- 3 vajcia
- 1/2 šálky cukru
- 1 šálka roztopeného masla (150g)
- 1,5 šálky hladkej múky
- 100ml mlieka
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 balenie drtenej želatíne
- 2 šálky (ca.300g) čerstvých černíc
- Šťava z 1 citróna + 3 PL cukru
- 1 balenie jemného tvarohu (250g)

Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Maslo roztopíme a necháme ho vychladnúť. Pridáme k vajíčkam ako aj mlieko, prášok do pečiva a múku.
- Vypracujeme vláčne cesto a to nalejeme do vymastenej formy na pečenie, ja som použila plech s 33*25cm.
- Pečieme pri 160C po dobu 35 minút do zlatista. Potom necháme vychladnúť a vyberieme z formy.
- Do hrnca dáme šťavu z citróna a vysypeme želatínu. Necháme 5min. nabopnať. Potom hrniec krátko umiestnime nad oheň a necháme pomaly za stáleho miešania zohrievať, až sa želatína zmení na tekutinu.
- Nahriať treba hrniec len krátko, želatína sa nesmie variť len nahriať.
- Medzitým si vo vysokej miske zmiešame tvaroh a sladkú smotanu spolu s cukrom.
- Za 1 lyžicu zmesi odoberieme a dáme k roztopenej želatíne. Dobre premiešame a potom vlejeme celú želatínovú zmes do salko-zmesy (vďaka tomuto kroku sa zabráni vytvoreniu hrčiek). Dôkladne premiešame.
- Za hrsť černíc rozmixujeme ponorným mixérom a potom prepasírujeme cez sítko. Pridáme k tvarohovej zmesi. Potom ho nanesieme na cesto a necháme stuhnúť.
- Zvyšné černice nanesieme na vrch zákusku.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup: