Výborný rajčinový slaný koláč quiche

Quiche sú tradičné francúzske koláče pre ktoré je typické chrumkavé tenké cesto, jemná plnka a zelenina podľa sezóny. Ja som sa rozhodla tentoraz pre rajčiny, ale takisto možno použiť aj iné ovocie. Množstvá sú na klasickú veľkosť formy, ja som mala menšiu formu preto som pripravovala len z 1/2 dávky.

Suroviny na cesto:

  • 80g masla izbovej teploty
  • 150g hl. múky
  • 1 vajíčko
  • 1čl soľ

Suroviny na plnku :

  • 1 vajíčko
  • 100g tvrdého strúhaného syru (napríklad gouda)
  • 200ml kyslej smotany
  • 250g jemného krémovitého syru (mascarpone)
  • 6-8 cherry rajčín alebo menšći rajčín
  • soľ, čierne korenie, bylinky (petržlen, pažítka)

Postup:

  • Vajíčko vymiešame s maslom, múkou a soľou do nelepivého cesta. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1/2 hodinu v chlade tuhnúť.
  • Potom cesto vyrolujeme medzi 2 papiermi na pečenie a cesto takto preložímme pomocou papiera na pečenie do vymastenej formy na pečenie (buď klasickej okrúhlej s priemerom 26cm/28cm alebo do obdĺžnikovej).
  • Cesto pritlačíme na spod a obvod fomy a prebytočné cesto, ktoré ostane nad okrajom formy, odrežeme.
  • Na plnku zmiešame vajíčka so soľou, čierným korením, kyslou smotanou, jemných krémovým syrom, bylinkami a tvrdým syrom.
  • Potom plnku nalejeme na pripravené cesto.
  • Rajčiny pokrájame na polku na tenko a vložiť do tekutej plnky. Priestory medzi cukinou môžeme vyplniť červenou cibuľou.
  • Quiche necháme piecť pri 180C ca. 35min. do zlatista.
  • Pred krájaním necháme kompletne vychladnúť aby sa dala quiche ľahko vybrať z formy.
  • Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Buď pánom svojho času – Timemanagement tip 3 pre matky viacerých detí

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Uzavretá pizza Calzone

    Uzavretá pizza Calzone

    Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne. Cesto: Plnka: Postup:


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *