Focaccia základný recept

Focaccia je talianský plochý chlieb, ktorý sa obkladá zeleninou (bez omáčky, povrch cesta je len potretý olivovým olejom). Väčšinou sa na obloženie používajú rajčiny (či už čerstvé alebo sušené), cibuľka, olivy ale takisto možno zvoliť akúkoľvek zeleninu a bylinky (rozmarín, tymián) podľa chuti a vytvoriť tak chutné jedlé obrázky.

Tajomstvom chutnej focaccia je dlhé miesenie a relatívne dlhé oddychovanie cesta (24-48 hodín). Vďaka tomu je krásne nadýchané. Ja už tradične pridávam do kysnutého cesta ovsené mlieko, lebo je cesto vďaka nemu ešte elastickejšie a fantasticky sa s ním robí, možno ho však nahradiť rovnakým podielom vody.

Suroviny:

  • 500g polohrubej múky
  • 2 čL soli
  • 1/2 čertvého droždia + 1 PL cukru na kvások
  • 100ml ovseného mlieka
  • 3 PL olivového oleja do cesta + olej na potretie
  • ca. 200ml vody

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme stáť 10 minút aby vznikol kvások.
  • Do misky si preosejeme múku.
  • Keď vznikne kvások, zmiešame ho s múkou, soľou a olejom ako aj ovseným mliekom.
  • Potom postupne po malých množstvách pridávame vodu a miesime až vznikne elastické, nelepivé cesto. Miesenie je dôležité, treba miesiť intenzívne aspoň 10 minút.
  • Cesto dáme do misky a potrieme ho olejom.
  • Potom misku uzavrieme a necháme 24-48 hodín stáť v chladničke a kysnúť.
  • Po vykysnutí cesto cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche na veľký obdĺžnik. Ten prenesieme na plech.
  • Cesto pomažeme po povrchu olivovým olejom a prstami urobíme na ňom zopár priehlbín.
  • Následne obložíme zeleninou podľa chuti a pečieme pri 180C po dobu ca. 30-35 minút.
  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.