Focaccia je talianský plochý chlieb, ktorý sa obkladá zeleninou (bez omáčky, povrch cesta je len potretý olivovým olejom). Väčšinou sa na obloženie používajú rajčiny (či už čerstvé alebo sušené), cibuľka, olivy ale takisto možno zvoliť akúkoľvek zeleninu a bylinky (rozmarín, tymián) podľa chuti a vytvoriť tak chutné jedlé obrázky.
Tajomstvom chutnej focaccia je dlhé miesenie a relatívne dlhé oddychovanie cesta (24-48 hodín). Vďaka tomu je krásne nadýchané. Ja už tradične pridávam do kysnutého cesta ovsené mlieko, lebo je cesto vďaka nemu ešte elastickejšie a fantasticky sa s ním robí, možno ho však nahradiť rovnakým podielom vody.

Suroviny:
- 500g polohrubej múky
- 2 čL soli
- 1/2 čerstvého droždia + 1 PL cukru na kvások
- 3 PL olivového oleja do cesta + olej na potretie
- ca. 200ml vody
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Dobre premiešame a necháme stáť 10 minút aby vznikol kvások.
- Do misky si preosejeme múku.
- Keď vznikne kvások, zmiešame ho s múkou, soľou a olejom.
- Potom postupne po malých množstvách pridávame vodu a miesime až vznikne elastické, nelepivé cesto. Miesenie je dôležité, treba miesiť intenzívne aspoň 10 minút.
- Cesto dáme do misky a potrieme ho olejom.
- Potom misku uzavrieme a necháme 24-48 hodín stáť v chladničke a kysnúť.
- Po vykysnutí cesto cesto vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche na veľký obdĺžnik. Ten prenesieme na plech.
- Cesto pomažeme po povrchu olivovým olejom a prstami urobíme na ňom zopár priehlbín.
- Následne obložíme zeleninou podľa chuti a pečieme pri 180C po dobu ca. 30-35 minút.
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
Populárne recepty
Šťavnatá kuracia živánska v alobale
Môj otec rád pripravoval mäso na spôsob živánskej. Aj keď sa tradične táto pripravuje z bravčového mäsa, teoreticky môžete použiť akýkoľvek druh, ak zvolíte hovädzie musíte len dbať na to, aby bolo naozaj na tenko narezané, aby sa strihlo upiecť zatiaľ čo sa zemiaky tepelne upravia. V príprade kuracích pŕs […]
Pečený ovocný čaj
Skvelý nápoj do zimného studeného počasia. Základom je sezónne ovocie od jabĺk, po pomaranče až po brusnice.
Večera do 10 minút – krémové cestoviny bez námahy
V tomto prípade ma nenapadlo ich inak pomenovať ako to, čo sú – super rýchle cestovinové jedlo na rýchlu večeru. Zatiaľ, čo sa uvaria cestoviny si pripravíte omáčku, už len zmiešať a možno servírovať.