Bezmäsitý rezeň z patizónu

Aj vy poznáte toto jedlo, ktoré sa pripravovalo za môjho detstva? Ak ešte nie, veľmi odporúčam vyskúšať. Je to nielen veľmi jednoduchý ale tiež veľmi chutný pokrm na obed či večeru.

Suroviny:

  • 1 patizón (tekvica)
  • 2 vajíčka
  • 1,5l vody
  • 150g hl.múky
  • 100g strúhanky
  • soľ, čierne korenie

Postup:

  • Patizón ošúpeme zo šupky. Ja som použila škrabku na zemiaky.
  • Následne ho pokrájame na 1cm hrubé plátky a vbyberieme všetky zrnká, aby nám ostali len kruhy s dužinou.
  • Vodu osolíme a necháme zovrieť. Potom do nej vložíme pláty partizónu a necháme ich variť ca. 10 minút do al dente (teda nie úplne do mäkka).
  • Patizón vyberieme z vody a dáme na kuchynskú utierku a necháme vyschnúť.
  • Medzitým si pripravíme na trojobal 3 misky do ktorých dáme múku, vajíčko so soľou a tiež strúhanku.
  • Patizón dobre okoreníme čiernym korením, prípadne ešte soľou. Potom obalíme v múke, následne vo vajíčku a potom v strúhanke.
  • V panvici si nahrejeme olej a oheň znížime. Následne opekáme patizónové rezne na najnižšom ohni pomaly do zlatista.
  • Kdo chce si môže ešte hotový rezeň pokvapkať citrónovou šťavou.
  • U nás sa je tento rezeň buď s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou šťavou a šťavnatým uhorkovým šalátom v sladko-kyslom náleve.

Môj tip

Takto isto môžete spracovať dio rezňa aj inú zeleninu napríklad kaleráb.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Americké Cookies

    Hrnčekové Americké Cookies

    V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Americké Cookies

    Hrnčekové Americké Cookies

    V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *