Citrónové keksíky s chia semiačkami bez vajec

Práve v lete sa u nás doma pečú sušienky či keksíky, ktoré sú nielen jednoduché na prípravu ale tiež trvácne a ľahko ich možno zobrať napríklad na výlet k vode či na piknik zo sebou. K takýmto patria aj tieto výnimočné chutné keksíky s chia semiačkami so silnou citrónovou arómou.

Suroviny:

  • 2PL citrónovej šťavy (na to ca. 1 bio citrón)
  • 2PL jogurtu
  • 2PL chia semiačkov
  • 3PL tuku (margarín/kokosový tuk)
  • 1/2 hrnčeka (ca.60g) cukru
  • 1 hrnček (150g) múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

  • Citrón si vyžmýkame a šťavu zcedíme. Dáme do misky.
  • Pridáme jogurt, roztopený tuk a cukor a dobre premiešame.
  • Následne preosejeme múku a pridáme zvyšné suché položky – prášok do pečiva, soľ a chia semiačka.
  • Vypracujeme vláčne cesto.
  • Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie.
  • Pomocou naberačky na zmrzlinu (alebo lyžičkou) potom z cesta uberáme rovnako veľké diely a vyrobíme guľky, ktoré kladieme s miernym odstupom na plech.
  • Každú guľku ešte dlaňou mierne pritlačíme aby trochu splasľa.
  • Takto pripravené cesto necháme piecť pri 180C ca. 25 minút až dostane zlatistú farbu.

Citrónový cukor

Ak chcete dodať týmto keksíkom dodatočnú arómu posypte ich citrónovým cukrom. Na to zmiešajte v miske na jemno postrúhanú kôru z bio citróna, 1 vanilkový cukor a 2lyžice práškového cukru. do zmesi potom položte ešte horúce keksíky a pomiešajte ich aby boli rovnomerne obalené cukrom. Takto nechajte vychladnúť.

Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


  • Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín

    Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*