Citrónové keksíky s chia semiačkami bez vajec

Práve v lete sa u nás doma pečú sušienky či keksíky, ktoré sú nielen jednoduché na prípravu ale tiež trvácne a ľahko ich možno zobrať napríklad na výlet k vode či na piknik zo sebou. K takýmto patria aj tieto výnimočné chutné keksíky s chia semiačkami so silnou citrónovou arómou.

Suroviny:

  • 2PL citrónovej šťavy (na to ca. 1 bio citrón)
  • 2PL jogurtu
  • 2PL chia semiačkov
  • 3PL tuku (margarín/kokosový tuk)
  • 1/2 hrnčeka (ca.60g) cukru
  • 1 hrnček (150g) múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

  • Citrón si vyžmýkame a šťavu zcedíme. Dáme do misky.
  • Pridáme jogurt, roztopený tuk a cukor a dobre premiešame.
  • Následne preosejeme múku a pridáme zvyšné suché položky – prášok do pečiva, soľ a chia semiačka.
  • Vypracujeme vláčne cesto.
  • Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie.
  • Pomocou naberačky na zmrzlinu (alebo lyžičkou) potom z cesta uberáme rovnako veľké diely a vyrobíme guľky, ktoré kladieme s miernym odstupom na plech.
  • Každú guľku ešte dlaňou mierne pritlačíme aby trochu splasľa.
  • Takto pripravené cesto necháme piecť pri 180C ca. 25 minút až dostane zlatistú farbu.

Citrónový cukor

Ak chcete dodať týmto keksíkom dodatočnú arómu posypte ich citrónovým cukrom. Na to zmiešajte v miske na jemno postrúhanú kôru z bio citróna, 1 vanilkový cukor a 2lyžice práškového cukru. do zmesi potom položte ešte horúce keksíky a pomiešajte ich aby boli rovnomerne obalené cukrom. Takto nechajte vychladnúť.

Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty

  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.