Citrónové keksíky s chia semiačkami bez vajec

Práve v lete sa u nás doma pečú sušienky či keksíky, ktoré sú nielen jednoduché na prípravu ale tiež trvácne a ľahko ich možno zobrať napríklad na výlet k vode či na piknik zo sebou. K takýmto patria aj tieto výnimočné chutné keksíky s chia semiačkami so silnou citrónovou arómou.

Suroviny:

  • 2PL citrónovej šťavy (na to ca. 1 bio citrón)
  • 2PL jogurtu
  • 2PL chia semiačkov
  • 3PL tuku (margarín/kokosový tuk)
  • 1/2 hrnčeka (ca.60g) cukru
  • 1 hrnček (150g) múky
  • 1čl prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup:

  • Citrón si vyžmýkame a šťavu zcedíme. Dáme do misky.
  • Pridáme jogurt, roztopený tuk a cukor a dobre premiešame.
  • Následne preosejeme múku a pridáme zvyšné suché položky – prášok do pečiva, soľ a chia semiačka.
  • Vypracujeme vláčne cesto.
  • Plech na pečenie si vyložíme papierom na pečenie.
  • Pomocou naberačky na zmrzlinu (alebo lyžičkou) potom z cesta uberáme rovnako veľké diely a vyrobíme guľky, ktoré kladieme s miernym odstupom na plech.
  • Každú guľku ešte dlaňou mierne pritlačíme aby trochu splasľa.
  • Takto pripravené cesto necháme piecť pri 180C ca. 25 minút až dostane zlatistú farbu.

Citrónový cukor

Ak chcete dodať týmto keksíkom dodatočnú arómu posypte ich citrónovým cukrom. Na to zmiešajte v miske na jemno postrúhanú kôru z bio citróna, 1 vanilkový cukor a 2lyžice práškového cukru. do zmesi potom položte ešte horúce keksíky a pomiešajte ich aby boli rovnomerne obalené cukrom. Takto nechajte vychladnúť.

Pozrite si aj ďalšie recepty z novej kategórie – Letné recepty

  • Najlepšia čínska polievka ako z čínskej reštaurácie

    Prezradím vám tajomstvo čínskej polievky ako z čínskej reštaurácii – je ním šťava z ananásu. Vďaka tejto dostane polievka tú správnu sladko-kyslú chuť ako ju poznáte z originálu. Nebojte sa vyskúšať, pochutíte si.


  • Nadýchané tvarohové lievance – zdravé raňajky pre deti aj dospelých

    Nadýchané tvarohové lievance – zdravé raňajky pre deti aj dospelých

    Tieto tvarohové lievance sú jemné, vláčne a prirodzene sladké – ideálne na raňajky alebo desiatu pre celú rodinu. Hotové za pár minút, podávané s medom a škoricovým cukrom. Skvelý spôsob, ako využiť tvaroh v kuchyni.


  • Baklažány plnené jemným krémom, skvelé antipasti

    Baklažány plnené jemným krémom, skvelé antipasti

    Antipasti je taliansky pojeme popisujúci predjedlo. Väčšina antipasti je založená na zelenine a ani kvalitný olivový olej nesmie chýbať. Či už paprika, či cuketa alebo baklažán či olivy, možno ti je mnoho. Tentoraz som sa zamerala na baklažán, ktorý vás v tomto prevedení prekvapí intenzívnou sýtou chuťou.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*