cuketovy kolac

Jednoduchý hrnčekový cuketový čokoládový koláč (videorecept)

Ako už názov prezradil je to veľmi jednoduchý recept na chutné spracovanie cukety a to do tohto šťavnatého chutného koláča plného čokoládovej chuti. Na meranie vám postačí hrnček s objemom 250ml.

Suroviny na cesto:

  • 4 šálky postrúhanej cukety (2-3 väčšie cukety)
  • 4 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 1,5 šálky hladkej múky
  • 1/2 balenia masla izbovej teploty (125g)
  • 1 balenie tmavej čokolády (100g)
  • 2 PL jahodovej marmelády
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 1PL perníkového korenia
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Suroviny na čokoládovú polevu:

  • 1/2 balenia šľahačkovej smotany (100ml)
  • 1 balenie tmavej čokolády (100g)
  • štipka soli

Postup:

  • Cukinu si ošúpeme a postrúhame na hrubo.
  • V hrnci nahrejeme maslo a pridáme doň čokoládu a marmeládu. Miešame až sa všetko roztopí a spojí, potom necháme vychladnúť.
  • vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista.
  • Pridáme vychladnutú maslovú zmes ako aj perníkové korenie, prášok do pečiva a soľ.
  • Následne pridáme múku, kakao a cuketu a vypracujeme vláčne cesto.
  • Cesto najeleme do vymestenej formy alebo na vymastený plech (môj mal 30x30cm).
  • Pečieme pri 160C po dobu ca. 45 minút. Potom necháme vychladnúť.
  • V hrnci si nahrejeme šľahačkovú smotanu a pridáme posekanú čokoládu. Miešame až sa čokoláda rozpustí.
  • Potom polevu nalejeme na koláč a necháme stuhnúť. Kdo chce môže povrch koláču ozdobiť napríklad lieskovými orechami.

Pozrite si tiež ďaľšie moje recepty pripravené z cukety

  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


  • Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Penová torta s kávovou plnkou ako od starej mamy

    Ako dieťa si pamätám, že moja stará mama pripravovala s domácich vajec keď ich bol prebytok penovú tortu. Popravde v detstve ma až tak neuchvátila, chuť kávy z kávovej plnky mi nesedela. Keď so minulý rok navštívila mamu- čo nevidím na stole- penovúv tortu. Tak som vyskúšala a bola som […]


  • Chrumkavé pečené zemiaky

    Chrumkavé pečené zemiaky

    Veľa ľudí je neistých pri tom, ako pripraviť chrumkavé pečené zemiaky. Zemiaky buď predvárajú, či pečú pod alobalom, pritom nič z toho netreba robiť a pritom dosiahnúť krásne zlatisté zemiaky chrumkavé zvonku a mäkké zvnútra. Pri príprave treba dodržať len zopár pravidiel. Kúsky zemiakov by mali byť relatívne tenké a […]


  • Cesnakový bochník

    Cesnakový bochník

    Cesnak je nielen prírodné antibiotikum, ktoré posilňuje náš imnunitý systém ale tiež jeho chuť a aróma je jedinečná. Najmä pri pečení sa plne uvoľní a rozvonia celú kuchyňu. Tento cesnakový bochník si viete pripraviť za pár minút a s jednoduchými surovinami. 500g polohrubej múky 2 čL soli 1/2 čertvého droždia […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.