ribezlovy dzem

Domáci džem z červených ríbezlí

Suroviny:

  • 1 kg ríbezlí
  • 1 malá šálka vody
  • 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
  • 1čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
  • Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena totiž znižuje trvanlivosť džemu.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia.
  • Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor a vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia.
  • Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
  • Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.

Môj tip na sterilizáciu

EXISTUJú RôZNE SPôSOBY AKO STERILIZOVAť POHáRE. mNE OSOBNE SA OSVEDčILO ICH NAJSKôR DOBRE VYUMýVAť JAROVOU VODOU, OPLáCHNUť A NECHAť VYSCHNúť. pOTOM V MIKROVLKNKE (POZOR, POHáR NESMIE MAť KOVOVé čASTI) ICH NECHáM PRI NAJVYššOM VýKONE 4-5 MINúT ZOHRIEVAť ABY SA ZNIčILI PRíPADNE BAKTéRIE.
  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekový makový koláč

    Hrnčekový makový koláč

    Super rýchly a super jednoduchý, taký je tento makový koláč, ktorý zvládnete za pár minút. Recept je na plech o veľkosti 35*25cm. Na meranie som použila šálku s objemom 250ml. Suroviny: Postup:


  • Hrnčekové Americké Cookies

    Hrnčekové Americké Cookies

    V amerike som viackrát okúsila cookies, ktoré sú zvonku síce pevné ako tie naše ale zvútra sú ešte lepkavé. Na dosiahnutie tejto konzistencie treba dodržať zopár pravidiel. Jednak ich treba piecť len krátko (10min). Takisto by sa nemal meniť pomer surovín (aj keď tam ide realtívne veľa cukru) lebo práve tento […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *