ribezlovy dzem

Domáci džem z červených ríbezlí

Suroviny:

  • 1 kg ríbezlí
  • 1 malá šálka vody
  • 350g cukru (alternatívne 200g želírovacieho cukru)
  • 1čl kyseliny citrónovej

Postup:

  • Ríbezle očistíme z hrubých nečistôt (ako listy) a umyjeme ich. Vložíme do hrnca.
  • Polejeme vodou, pridáme kyselinu a prikryté necháme zovrieť, potom na nízkom ohni varíme ešte 15-20 minút. Ak sa vytvorí pena, túto odoberieme. Pena totiž znižuje trvanlivosť džemu.
  • Následne necháme vzniknutú zmes vychladnúť. Potom ju cez husté sitko prepasírujeme do hrnca. Je dôležité dostať nielen šťavu ale aj čo možno najviac z dužiny ovocia.
  • Do prepasírovanej zmesi pridáme cukor a vrátime na sporák. Tam za občasného miešania varíme až do zhustenia.
  • Správnu konzistenciu džemu spoznáme najlepšie tak, že namočíme doň špičku lyžičky alebo varešky a položíme ju stranou na minútu. Keď potom má lepkavú, džemovitú, konzistenciu, tak už je džem hotový a môžeme ju odobrať zo sporáku.
  • Džem ešte vrelý nalejeme do čistých, najlepšie sterilizovaných pohárov, potom uzavrieme viečkom a pohár otočíme tak, aby ostal na viečku, teda hore hlavou. Ja zvyknem poháre ešte prikryť kuchynskou utierkou a takto ich necháme pomaly vychladnúť.

Môj tip na sterilizáciu

EXISTUJú RôZNE SPôSOBY AKO STERILIZOVAť POHáRE. mNE OSOBNE SA OSVEDčILO ICH NAJSKôR DOBRE VYUMýVAť JAROVOU VODOU, OPLáCHNUť A NECHAť VYSCHNúť. pOTOM V MIKROVLKNKE (POZOR, POHáR NESMIE MAť KOVOVé čASTI) ICH NECHáM PRI NAJVYššOM VýKONE 4-5 MINúT ZOHRIEVAť ABY SA ZNIčILI PRíPADNE BAKTéRIE.
  • Ako pripraviť zemiakovú kašu: Tipy a odpovede na najčastejšie otázky

    Ako pripraviť zemiakovú kašu: Tipy a odpovede na najčastejšie otázky

    Pripraviť zemiakovú kašu nieje zďaleka tak jednoduché ako sa môže zdať. Veľmi rýchlo sa kaša stane mazľavou či príliš tuhou a tak som sa rozhodla investovať článok o tom, ako správne pripraviť zemiakovú kašu a a najčastejšie otázky, ktoré vás zamestnávajú. Základný recept na prípravu zemiakovej kaše Suroviny: Postup: Ošúp […]


  • Skvelý vanilkový tarte s jahodami len z 1 vajíčka

    Skvelý vanilkový tarte s jahodami len z 1 vajíčka

    Tento jednoduchý tarte je kombinácia lahodného maslového cesta, jemnej vanilkovej plnky a aromatických jahôd. Skvelé pohostenie len z 1 vajíčka. Recept


  • Maková torta s kakaom a malinami

    Maková torta s kakaom a malinami

    Chutná torta v kombinácii maku a malinami. Skvelé aj na spotrebovanie mrazeného ovocia.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*