Talianská jahodová tota

Pred pár dňami som sa vrátila z Talianska a tam ma oslovila táto jednoduchá jahodová torta. Ja som ju trošku obmenila pridaním maku, ktorého sa proste neviem dojesť a ktorý jej dodal tiež pekný bodkový vzhľad.

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 30g maku v celku (nepomletého)
  • 170g hl. múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml oleja
  • 100ml mlieka (rastlinného)

Suroviny na plnku:

  • 500g jahôd
  • 50g kr. cukru
  • ca. 300ml vody
  • 2 balenia tortového želé
  • 1 balenie šľahačky na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 1 vanilkový cukor
  • Jahodová marmeláda

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Žĺtka oddelíme od bielkov. Potom bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
  • Nísledne žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a mlieko ako aj suché komponenty- mak, múku a prášok na pečenie.
  • Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
  • Tortovú formu (24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme doň cesto. Potom necháme piecť ca. 45 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy. Okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to jahody očistíme (zopár si môžeme odložiť stranou na ozdobu), prekrojíme a dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou. Necháme zovrieť a varíme ešte 5-10 minút.
  • Potom jahody rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zmes nalejeme do odmerky, malo by nám výjsť 500ml tekutiny. Ak nám tekutina chýba, môžeme priliať trošku vody.
  • Zmes necháme trochu vychladnúť a potom vrátime do hrnca. Pridáme tiež tortové želé. Zohrievame za stáleho miešania až zmes zahustne. Potom odoberieme z ohňa.
  • Vychladnutý tortový korpus si pomažeme výdatne jahodovou marmeládou. Potom nanesieme jahodovú zmes (opäť si môžeme 1-2 Lyžice nechať stranou neskôr na ozdobu). Zmes zarovnáme a dáme chladnúť.
  • Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom do tuhej peny.
  • Nanesieme na ztuhnutú želatínu a vyrobíme lyžicou na povrchu malé vlnky. Kdo chce môže potom na tieto vlnky naniesť ešte tu a tam trochu jahodového želé prípadne jahody, ktoré sme si odložili na ozdobu.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc chladiť, potom odoberieme cukrárenskú obruč a môžeme servírovať.
  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *