Talianská jahodová tota

Pred pár dňami som sa vrátila z Talianska a tam ma oslovila táto jednoduchá jahodová torta. Ja som ju trošku obmenila pridaním maku, ktorého sa proste neviem dojesť a ktorý jej dodal tiež pekný bodkový vzhľad.

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 30g maku v celku (nepomletého)
  • 170g hl. múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml oleja
  • 100ml mlieka (rastlinného)

Suroviny na plnku:

  • 500g jahôd
  • 50g kr. cukru
  • ca. 300ml vody
  • 2 balenia tortového želé
  • 1 balenie šľahačky na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 1 vanilkový cukor
  • Jahodová marmeláda

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Žĺtka oddelíme od bielkov. Potom bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
  • Nísledne žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a mlieko ako aj suché komponenty- mak, múku a prášok na pečenie.
  • Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
  • Tortovú formu (24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme doň cesto. Potom necháme piecť ca. 45 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy. Okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to jahody očistíme (zopár si môžeme odložiť stranou na ozdobu), prekrojíme a dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou. Necháme zovrieť a varíme ešte 5-10 minút.
  • Potom jahody rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zmes nalejeme do odmerky, malo by nám výjsť 500ml tekutiny. Ak nám tekutina chýba, môžeme priliať trošku vody.
  • Zmes necháme trochu vychladnúť a potom vrátime do hrnca. Pridáme tiež tortové želé. Zohrievame za stáleho miešania až zmes zahustne. Potom odoberieme z ohňa.
  • Vychladnutý tortový korpus si pomažeme výdatne jahodovou marmeládou. Potom nanesieme jahodovú zmes (opäť si môžeme 1-2 Lyžice nechať stranou neskôr na ozdobu). Zmes zarovnáme a dáme chladnúť.
  • Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom do tuhej peny.
  • Nanesieme na ztuhnutú želatínu a vyrobíme lyžicou na povrchu malé vlnky. Kdo chce môže potom na tieto vlnky naniesť ešte tu a tam trochu jahodového želé prípadne jahody, ktoré sme si odložili na ozdobu.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc chladiť, potom odoberieme cukrárenskú obruč a môžeme servírovať.
  • Kokosový koláč s jahodami

    Kokosový koláč s jahodami

    Už ste niekedy vyskúšali kombináciu jahôd a kokosu? Podľa mňa sa tieto 2 suroviny skvelo k sebe hodia a chuťovo dopĺňajú. Tak aj v tomto koláči, ktorý spája intenzívnu chuť kokosu so sviežou chuťou jahôd.


  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*