Pred pár dňami som sa vrátila z Talianska a tam ma oslovila táto jednoduchá jahodová torta. Ja som ju trošku obmenila pridaním maku, ktorého sa proste neviem dojesť a ktorý jej dodal tiež pekný bodkový vzhľad.
Suroviny na cesto:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 30g maku v celku (nepomletého)
- 170g hl. múky
- 1 vanilkový cukor
- 100ml oleja
- 100ml mlieka (rastlinného)
Suroviny na plnku:
- 500g jahôd
- 50g kr. cukru
- ca. 300ml vody
- 2 balenia tortového želé
- 1 balenie šľahačky na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 1 vanilkový cukor
- Jahodová marmeláda

Postup:
- Trúbu si predhrejeme na 160C.
- Žĺtka oddelíme od bielkov. Potom bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
- Nísledne žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
- Pridáme tiež vanilkový cukor a mlieko ako aj suché komponenty- mak, múku a prášok na pečenie.
- Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
- Tortovú formu (24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme doň cesto. Potom necháme piecť ca. 45 minút do zlatista.
- Cesto necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy. Okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to jahody očistíme (zopár si môžeme odložiť stranou na ozdobu), prekrojíme a dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou. Necháme zovrieť a varíme ešte 5-10 minút.
- Potom jahody rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zmes nalejeme do odmerky, malo by nám výjsť 500ml tekutiny. Ak nám tekutina chýba, môžeme priliať trošku vody.
- Zmes necháme trochu vychladnúť a potom vrátime do hrnca. Pridáme tiež tortové želé. Zohrievame za stáleho miešania až zmes zahustne. Potom odoberieme z ohňa.
- Vychladnutý tortový korpus si pomažeme výdatne jahodovou marmeládou. Potom nanesieme jahodovú zmes (opäť si môžeme 1-2 Lyžice nechať stranou neskôr na ozdobu). Zmes zarovnáme a dáme chladnúť.
- Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom do tuhej peny.
- Nanesieme na ztuhnutú želatínu a vyrobíme lyžicou na povrchu malé vlnky. Kdo chce môže potom na tieto vlnky naniesť ešte tu a tam trochu jahodového želé prípadne jahody, ktoré sme si odložili na ozdobu.
- Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc chladiť, potom odoberieme cukrárenskú obruč a môžeme servírovať.
Super šťavnaté čokoládové muffiny z kefíru
Hľadáte jednoduché a šťavnaté muffiny, ktoré ohúria vaše deti? Vďaka kefíru majú super štruktúru a šťavnatosť a budú raz-dva hotové. Na meranie budete potrebovať 2 šálky – malú espresso šálku (objeme 100ml) a klasickú šálku (objem 250ml). Ako môžete tento recept pozmeniť Kakao dodáva koláču bohatú čokoládovú chuť, ktorú môžete […]
Pripravte si doma výživný zeleninový bujón, ktorý vydrží mesiace
Domáci zeleninový bujón je skvelou alternatívou k priemyselným kockám – je bez konzervantov, umelých prísad a plný prírodnej chuti. Vďaka správnemu spôsobu prípravy a skladovania si môžete dopriať zdravý a aromatický základ do polievok, omáčok či rizota aj niekoľko mesiacov. Na prípravu bujónu použite koreňovú zeleninu, ako sú mrkva, zeler, […]