Talianská jahodová tota

Pred pár dňami som sa vrátila z Talianska a tam ma oslovila táto jednoduchá jahodová torta. Ja som ju trošku obmenila pridaním maku, ktorého sa proste neviem dojesť a ktorý jej dodal tiež pekný bodkový vzhľad.

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 30g maku v celku (nepomletého)
  • 170g hl. múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml oleja
  • 100ml mlieka (rastlinného)

Suroviny na plnku:

  • 500g jahôd
  • 50g kr. cukru
  • ca. 300ml vody
  • 2 balenia tortového želé
  • 1 balenie šľahačky na šľahanie
  • 1 stužovač šľahačky
  • 1 vanilkový cukor
  • Jahodová marmeláda

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Žĺtka oddelíme od bielkov. Potom bielka vyšlaháme spolu so štipkou soli do tuhého snehu a odložíme ich stranou.
  • Nísledne žĺtka vyšlaháme s cukrom do penista. Počas šlahania postupne pridávme olej a ten tiež dobre prešlaháme aby všetko dostalo krémovitú konzistenciu.
  • Pridáme tiež vanilkový cukor a mlieko ako aj suché komponenty- mak, múku a prášok na pečenie.
  • Keď sa všetko dobre prepojí tak pomalými pohybami primiešame bielkový sneh.
  • Tortovú formu (24 alebo 26cm) vymastíme a nalejeme doň cesto. Potom necháme piecť ca. 45 minút do zlatista.
  • Cesto necháme vychladnúť a potom vyberieme z formy. Okolo cesta umiestníme cukrárenskú obruč.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to jahody očistíme (zopár si môžeme odložiť stranou na ozdobu), prekrojíme a dáme do hrnca spolu s cukrom a vodou. Necháme zovrieť a varíme ešte 5-10 minút.
  • Potom jahody rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Zmes nalejeme do odmerky, malo by nám výjsť 500ml tekutiny. Ak nám tekutina chýba, môžeme priliať trošku vody.
  • Zmes necháme trochu vychladnúť a potom vrátime do hrnca. Pridáme tiež tortové želé. Zohrievame za stáleho miešania až zmes zahustne. Potom odoberieme z ohňa.
  • Vychladnutý tortový korpus si pomažeme výdatne jahodovou marmeládou. Potom nanesieme jahodovú zmes (opäť si môžeme 1-2 Lyžice nechať stranou neskôr na ozdobu). Zmes zarovnáme a dáme chladnúť.
  • Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom a stužovačom do tuhej peny.
  • Nanesieme na ztuhnutú želatínu a vyrobíme lyžicou na povrchu malé vlnky. Kdo chce môže potom na tieto vlnky naniesť ešte tu a tam trochu jahodového želé prípadne jahody, ktoré sme si odložili na ozdobu.
  • Takto pripravenú tortu necháme najlepšie cez noc chladiť, potom odoberieme cukrárenskú obruč a môžeme servírovať.
  • Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Ak radi konzervujete potraviny, ale chcete niečo iné ako klasickú marmeládu alebo džem, čatní sa možno stane vaším novým favoritom. Je to perfektný spôsob, ako premeniť zrelé ovocie, cibuľu a korenie na chuťovo bohatý všeliek, ktorý rozžiari vaše jedlá – a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Čo robí čatní čatní […]


  • Marhuľové chutney s paprikou

    Marhuľové chutney s paprikou

    Skvelaá príloha napríklad ku grilovaému mäsu. Kombinácia sladkých marhúľ a pikatnej papriky je úžastná. Sladko-kyslé s jemným pálivým nádychom – toto chutney je skvelé k syrom, mäsu, na sendviče alebo len tak na pečivo. Pripravené za chvíľu a vydrží celé týždne v chladničke!


  • Ananásové chutney s jalapeňo

    Ananásové chutney s jalapeňo

    Tá správna kombinácia sladko-pikatnej chuti, skvelá ku každej grilovačke. Ak máte možnosť použite ryžový ocot, ktorý má miernejšiu chuť, aj tradičný ocot možno ale takisto použiť. Toto chutney je sladké, kyslé a zároveň pikantné – ideálne k grilovanému mäsu, burgerom, syrom alebo ako netradičná príloha ku kuraťu. Tropická chuť ananásu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*