Veľkonočná machová (špenátová) torta

Veľkonočná machová (špenátová) torta

S machovou tortou som sa pred rokmi stretla v nemeckej cukrárni a skutočne mi hneď udrela do očí svojou krásne zelenou farbou. Táto takzvaná “Moos Torte” sa pre mňa spája s jarou, jednaj pre kombináciu chutí ale aj pre jej farebnosť. Ideálna torta k veľkonočnému sviatku.

Zvyčajne sa dosahuje táto farba použitím špenátu v ceste. Toho sa nemusíte báť, chuť špenátu cítiť po upečení nebudete, zato vám ale ostane táto krásne zelená farba piškóty.

Toto piškótové cesto je trochu tuhšie, o to ľahšie sa neskôr časť cesta, ktorú potrebujeme na posypanie, drolí. Ja osobne rada používam do plnky maliny či čerešne, ale celkovo môžete použiť akékoľvek drobné červené ovocie, aj napríklad ríbezle.

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 300g mrazeného špenátu
  • 150g kr. cukru
  • 150ml oleja (napr. slnečnicový)
  • (1 čl zeleného čaju Macha)
  • 250g múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Suroviny na plnku

  • červená marmeláda (napríklad černicová)
  • 1 balenie čírej želatíny (ak sa dá drtenej)
  • 350ml vody
  • 250g červeného ovocia (môže byť aj mrazené)
  • 4 PL cukru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky

Postup:

  • Trúbu si nahrejeme na 160C.
  • Začneme prípravou špenátu. Ten si buď necháme rozmraziť cez noc alebo ho necháme rozmraziť pomalým ohrievaním v mikrovlnke.
  • Následne ho dáme do sítka a tlakom vytlačíme čo možno najviac prebytočnej tekutiny.
  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a olejom do penista.
  • Pridáme preosiatú múku a prášok do pečiva. Premiešame.
  • Potom primiešame špenát. Na záver pridáme bielkový sneh.
  • Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto.
  • Pečieme ca. 40 minút. Potom necháme kompletne vychladnúť.
  • Keď je cesto studené, tak mu nožom odrežeme vrchnú časť a zarovnáme tak cesto. Takisto odrežeme kraje cesta. Na to používam jednoduchý trik – proste na cesto položím tortovú obruč s trochu menším priemerom a cesto zo strany odoberiem.
  • Zvyšky cesta si dáme do misky a rozdrobíme ich rukami na jemno. Potom odložíme stranou.
  • Cesto pomažeme výdatne marmeládou a umiestníme okolo neho cukrárenskú obruč.
  • Želatínu zalejeme 2 polievkovými lyžicami vody a mierne nahrejeme tak, aby ostala tekutá.
  • Ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor a necháme 5-10 minút variť. Necháme mierne vychladnúť lebo želatína nesmie ísť do vrelej tekutiny.
  • Potom k ovociu pridáme želatínu a zmes nalejeme na cesto. Necháme aspoň 2 hodiny želatínu v chlade tuhnúť.
  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom (prípadne cukrom) do tuha a nanesieme na stuhnutú želatínu.
  • Na záver posypeme tortu rozrobeným cestom a obruč odoberieme.
  • Najlepšie chutí táto torta na ďalší deň.

Môj tip

Ak chcete dostať naozaj intenzívnu zelenú farbu cesta, pridajte tiež trochu práškového zeleného čaju Macha k cestu. Ten ešte umocní jeho farbu.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme, Veľká noc.

  • Čokoládové muffiny s arašídovým krémom, recept bez vajec

    Čokoládové muffiny s arašídovým krémom, recept bez vajec

    Rada z času na čas pečiem bez vajec, tieto sa dajú mnohými spôsobmi efektívne v sladkom nahradiť tak ,že si neskôr ten rozdiel ani nevšimnete. V tomto recepte nahrádza vajíčko jablkové pyré ale takisto vhodné sú aj napríklad banány. Suroviny: 1 šálka jablkového pyré (2-3 väčšie jablká + 2 PL […]


  • Fantastický rybací nákyp “Fish pie”

    Fantastický rybací nákyp “Fish pie”

    Na tento nákyp môžete použiť akúkoľvek rybu, ja som použila lososa ale samozrejme ide aj akákoľvek iná ryba. Nákyp je veľmi sýti a krásne krémovitý. Uvodené množstvo stačí pre 4 osoby. Suroviny: 1/2kg ryby 1 cibuľa 1 PL masla 2-3 mrkvy kus celeru kus póru 250ml šľahačkovej smotany 2 PL […]


  • Kukuricová polievka s mrkvou

    Kukuricová polievka s mrkvou

    Mňa tie jesenné farby proste nepustia a akosi sa mi vyslovene žiadajú pestré krémovité polievky pripomínajúce farebnosťou prírodu vonku. Táto kukuricová polievka s mrkvou mimoriadne chutila mojím deťom, zaiste pre jej chuť, ktorú jej dodala sladučká kukurica. Zahusťovať ju nebolo treba, vďaka zemiakom bola dostatočne hustá. Suroviny: 1 veľká kuchynská […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.