Veľkonočná machová (špenátová) torta

Veľkonočná machová (špenátová) torta

S machovou tortou som sa pred rokmi stretla v nemeckej cukrárni a skutočne mi hneď udrela do očí svojou krásne zelenou farbou. Táto takzvaná “Moos Torte” sa pre mňa spája s jarou, jednaj pre kombináciu chutí ale aj pre jej farebnosť. Ideálna torta k veľkonočnému sviatku.

Zvyčajne sa dosahuje táto farba použitím špenátu v ceste. Toho sa nemusíte báť, chuť špenátu cítiť po upečení nebudete, zato vám ale ostane táto krásne zelená farba piškóty.

Toto piškótové cesto je trochu tuhšie, o to ľahšie sa neskôr časť cesta, ktorú potrebujeme na posypanie, drolí. Ja osobne rada používam do plnky maliny či čerešne, ale celkovo môžete použiť akékoľvek drobné červené ovocie, aj napríklad ríbezle.

Suroviny na cesto:

  • 4 vajíčka
  • 300g mrazeného špenátu
  • 150g kr. cukru
  • 150ml oleja (napr. slnečnicový)
  • (1 čl zeleného čaju Macha)
  • 250g múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Suroviny na plnku

  • červená marmeláda (napríklad černicová)
  • 1 balenie čírej želatíny (ak sa dá drtenej)
  • 350ml vody
  • 250g červeného ovocia (môže byť aj mrazené)
  • 4 PL cukru
  • 200 ml šľahačkovej smotany
  • 1 stužovač šľahačky

Postup:

  • Trúbu si nahrejeme na 160C.
  • Začneme prípravou špenátu. Ten si buď necháme rozmraziť cez noc alebo ho necháme rozmraziť pomalým ohrievaním v mikrovlnke.
  • Následne ho dáme do sítka a tlakom vytlačíme čo možno najviac prebytočnej tekutiny.
  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a olejom do penista.
  • Pridáme preosiatú múku a prášok do pečiva. Premiešame.
  • Potom primiešame špenát. Na záver pridáme bielkový sneh.
  • Tortovú formu (priemer 24 alebo 26cm) vymastíme alebo vyložíme papierom na pečenie a nalejeme do nej cesto.
  • Pečieme ca. 40 minút. Potom necháme kompletne vychladnúť.
  • Keď je cesto studené, tak mu nožom odrežeme vrchnú časť a zarovnáme tak cesto. Takisto odrežeme kraje cesta. Na to používam jednoduchý trik – proste na cesto položím tortovú obruč s trochu menším priemerom a cesto zo strany odoberiem.
  • Zvyšky cesta si dáme do misky a rozdrobíme ich rukami na jemno. Potom odložíme stranou.
  • Cesto pomažeme výdatne marmeládou a umiestníme okolo neho cukrárenskú obruč.
  • Želatínu zalejeme 2 polievkovými lyžicami vody a mierne nahrejeme tak, aby ostala tekutá.
  • Ovocie zalejeme vodou, pridáme cukor a necháme 5-10 minút variť. Necháme mierne vychladnúť lebo želatína nesmie ísť do vrelej tekutiny.
  • Potom k ovociu pridáme želatínu a zmes nalejeme na cesto. Necháme aspoň 2 hodiny želatínu v chlade tuhnúť.
  • Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom (prípadne cukrom) do tuha a nanesieme na stuhnutú želatínu.
  • Na záver posypeme tortu rozrobeným cestom a obruč odoberieme.
  • Najlepšie chutí táto torta na ďalší deň.

Môj tip

Ak chcete dostať naozaj intenzívnu zelenú farbu cesta, pridajte tiež trochu práškového zeleného čaju Macha k cestu. Ten ešte umocní jeho farbu.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme, Veľká noc.

  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.