Vedeli ste že medvedí cesnak má podobne ako kuchynský cesnak silné antibakteriálne a antioxidačné účinky. Aby sa tieto varením nestratili je táto polievka z medvedieho cesnaku pripravená tak, že jej základ sa uvarí najskôr a listy cesnaku pridávajú až na samotný koniec varenia a už viac nevaria.
Nebojte si teda dopriať túto polievku a tiež použiť ju tiež ako prírodný liek ak máte pocit, že na vás lezie nachladnutie či chrípka.
Suroviny:
- 1/2 kuchynskej cibule
- 3-4 zemiaky
- 1,5 l vody (vývaru)
- 100ml šľahačkovej smotany
- 2 PL múky
- ca. 20-30 ks listov medvedieho cesnaku
- soľ, čierne korenie, drtený kmín
Postup:
- Na oleji opražíme krátko cibuľku pokrájanú na drobno.
- Medzitým si ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky.
- Keď začne cibuľka dostávať zlatistú farbu, tak ju poprášime múkou a krátko opečieme.
- Zalejeme vodou/vývarom. Najskôr prilejeme len 100ml a dobre rozmiešame, aby nám zanikli prípadne hrudky z múky. Potom prilejeme zvyšok.
- Pridáme tiež zemiaky, soľ, čierne korenie a kmín a necháme zovrieť. Potom na miernom ohni varíme ešte 20 minút.
- Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme šľahačkovú smotanu.
- Listy medvedieho cesnaku umyjeme a potom pokrájame na tenučké pásiky. Tie vložíme do uvarenej polievky a hneď odoberieme polievku z ohňa.
- Kdo chce môže polievku servírovať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo s opraženými chlebovými krutónmi.
Tento recept patrí do kategórie – Polievky.
Vyskúšajte tiež Lahodnú nátierku z medvedieho cesnaku.

-
Frankfurtská polievka
Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]
-
Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou
Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]
-
Krásne vláčne žemličky
Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]