Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Vedeli ste že medvedí cesnak má podobne ako kuchynský cesnak silné antibakteriálne a antioxidačné účinky. Aby sa tieto varením nestratili je táto polievka z medvedieho cesnaku pripravená tak, že jej základ sa uvarí najskôr a listy cesnaku pridávajú až na samotný koniec varenia a už viac nevaria.

Nebojte si teda dopriať túto polievku a tiež použiť ju tiež ako prírodný liek ak máte pocit, že na vás lezie nachladnutie či chrípka.

Suroviny:

  • 1/2 kuchynskej cibule
  • 3-4 zemiaky
  • 1,5 l vody (vývaru)
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL múky
  • ca. 20-30 ks listov medvedieho cesnaku
  • soľ, čierne korenie, drtený kmín

Postup:

  • Na oleji opražíme krátko cibuľku pokrájanú na drobno.
  • Medzitým si ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky.
  • Keď začne cibuľka dostávať zlatistú farbu, tak ju poprášime múkou a krátko opečieme.
  • Zalejeme vodou/vývarom. Najskôr prilejeme len 100ml a dobre rozmiešame, aby nám zanikli prípadne hrudky z múky. Potom prilejeme zvyšok.
  • Pridáme tiež zemiaky, soľ, čierne korenie a kmín a necháme zovrieť. Potom na miernom ohni varíme ešte 20 minút.
  • Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme šľahačkovú smotanu.
  • Listy medvedieho cesnaku umyjeme a potom pokrájame na tenučké pásiky. Tie vložíme do uvarenej polievky a hneď odoberieme polievku z ohňa.
  • Kdo chce môže polievku servírovať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo s opraženými chlebovými krutónmi.

Tento recept patrí do kategórie – Polievky.

Vyskúšajte tiež Lahodnú nátierku z medvedieho cesnaku.

  • Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Domáce čatní /chutney – sladké, pikantné a ideálne na leto

    Ak radi konzervujete potraviny, ale chcete niečo iné ako klasickú marmeládu alebo džem, čatní sa možno stane vaším novým favoritom. Je to perfektný spôsob, ako premeniť zrelé ovocie, cibuľu a korenie na chuťovo bohatý všeliek, ktorý rozžiari vaše jedlá – a jeho príprava je prekvapivo jednoduchá. Čo robí čatní čatní […]


  • Marhuľové chutney s paprikou

    Marhuľové chutney s paprikou

    Skvelaá príloha napríklad ku grilovaému mäsu. Kombinácia sladkých marhúľ a pikatnej papriky je úžastná. Sladko-kyslé s jemným pálivým nádychom – toto chutney je skvelé k syrom, mäsu, na sendviče alebo len tak na pečivo. Pripravené za chvíľu a vydrží celé týždne v chladničke!


  • Ananásové chutney s jalapeňo

    Ananásové chutney s jalapeňo

    Tá správna kombinácia sladko-pikatnej chuti, skvelá ku každej grilovačke. Ak máte možnosť použite ryžový ocot, ktorý má miernejšiu chuť, aj tradičný ocot možno ale takisto použiť. Toto chutney je sladké, kyslé a zároveň pikantné – ideálne k grilovanému mäsu, burgerom, syrom alebo ako netradičná príloha ku kuraťu. Tropická chuť ananásu […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*