Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Krémová polievka z medvedieho cesnaku

Vedeli ste že medvedí cesnak má podobne ako kuchynský cesnak silné antibakteriálne a antioxidačné účinky. Aby sa tieto varením nestratili je táto polievka z medvedieho cesnaku pripravená tak, že jej základ sa uvarí najskôr a listy cesnaku pridávajú až na samotný koniec varenia a už viac nevaria.

Nebojte si teda dopriať túto polievku a tiež použiť ju tiež ako prírodný liek ak máte pocit, že na vás lezie nachladnutie či chrípka.

Suroviny:

  • 1/2 kuchynskej cibule
  • 3-4 zemiaky
  • 1,5 l vody (vývaru)
  • 100ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL múky
  • ca. 20-30 ks listov medvedieho cesnaku
  • soľ, čierne korenie, drtený kmín

Postup:

  • Na oleji opražíme krátko cibuľku pokrájanú na drobno.
  • Medzitým si ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na kocky.
  • Keď začne cibuľka dostávať zlatistú farbu, tak ju poprášime múkou a krátko opečieme.
  • Zalejeme vodou/vývarom. Najskôr prilejeme len 100ml a dobre rozmiešame, aby nám zanikli prípadne hrudky z múky. Potom prilejeme zvyšok.
  • Pridáme tiež zemiaky, soľ, čierne korenie a kmín a necháme zovrieť. Potom na miernom ohni varíme ešte 20 minút.
  • Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme šľahačkovú smotanu.
  • Listy medvedieho cesnaku umyjeme a potom pokrájame na tenučké pásiky. Tie vložíme do uvarenej polievky a hneď odoberieme polievku z ohňa.
  • Kdo chce môže polievku servírovať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo s opraženými chlebovými krutónmi.

Tento recept patrí do kategórie – Polievky.

Vyskúšajte tiež Lahodnú nátierku z medvedieho cesnaku.

  • Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na […]


  • Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Sezóna sliviek je v plnom prúde, jedným z možných spôsob prípravy je tento chutný jednoduchý slivkový koláč s tvarohom a mandľami. Je to opäť raz recept bez váženia, stačí vám hrnčiek s objemom 250ml. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky jemného tvarohu 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. […]


  • Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle. Suroviny: 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna) 1 veľká kuchynská cibuľa 200ml rajčinového pretlaku passata 200ml vody 1 malá kocka cukru (taká do kávy) 1 […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.