Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Táto citrónová torta je krásne svieža a krémová. Ak hľadáte recept, ktorý zvládnete aj bez špeciálnych zručností, tak s touto lahodnou tortou určite budete mať úspech.Výborný jarný či letný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 100ml oleja
  • 100g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 4 vajíčka
  • 150g múky
  • 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ostatné suroviny:

  • 2 citróny
  • 2 balenie drtenej želatíny (na 1/2l tekutiny)
  • 4Pl kr cukru
  • 500ml kyslej smotany
  • 500ml jemného krémovitého syru (Mascarpone)

Postup:

  • Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
  • Bielka oddelíme a vyšľahám do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • K vajíčka pridáme olej, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Pridáme bielkový sneh.
  • Tortovú formu (ja som použila s priemerom 24cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
  • Pečieme ca. 40 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne vychladnúť predtým než vyberieme z formy.
  • Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
  • Z citrónu najskôr ostrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu do hrnca. K zmesi pridáme želatínu a cukor.
  • Potom ohrievame za stáleho miešania až sa želatína rozpustí. Stačí ju len krátko nahriať, nemala by zovrieť.
  • Smotanu a Mascarpone zmiešame a keď želatína trochu ochladne, pridáme ju smotanovej plnke.
  • Smotanovú plnku nanesieme na tortu a necháme ďalšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Sladké, Veľkonočné pečenie.

  • Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Timemanagement tip 2 – Akú roľu hrá naša myseľ pri výchove detí

    Aké pocity máte, keď sa vás niekto opýta či si vychutnávate byť mama? Poviete automaticky, že je to skvelé alebo skôr si pomyslíte, že ste si to akosi inak predstavovali, alebo máte pocit, že padáte z nôh? Azda každá z mám sa už ocitla v niektorej z týchto pocitových fázach. […]


  • Pomarančové lievance

    Pomarančové lievance

    Tento rok som dostala od svokry veľké množstvo pomarančov v bio kvalite a tak som hľadala možnosti ako tieto čo najlepšie spracovať. Napadlo ma pridať ich šťavu do lievancového cesta a dopadlo to super. Lievance mali skutočne silnú arómu a prevzali sladkosť pomaranča takže som nemusela ani veľmi doslaďovať. Veĺmi […]


  • Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Cibuľa naložená v sladko-kyslom náleve

    Skúsili ste už niekedy cibuľu naložiť do sladko-kyslého nálevu? Je to veľmi chutná príloha napríklad k sandviču a super rýchlo hotová. Suroviny (na 2 poháre s 200ml): Postup:


  • Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Skvelý šošovicový prívarok so sladkým zemiakom

    Tento prívarok vznikol celkom náhodne keď som doma nemala zemiaky, len batáty, ale chutí skvelo a môžem len ďalej odporúčiť ho vyskúšať. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *