Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Táto citrónová torta je krásne svieža a krémová. Ak hľadáte recept, ktorý zvládnete aj bez špeciálnych zručností, tak s touto lahodnou tortou určite budete mať úspech.Výborný jarný či letný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 100ml oleja
  • 100g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 4 vajíčka
  • 150g múky
  • 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ostatné suroviny:

  • 2 citróny
  • 2 balenie drtenej želatíny (na 1/2l tekutiny)
  • 4Pl kr cukru
  • 500ml kyslej smotany
  • 500ml jemného krémovitého syru (Mascarpone)

Postup:

  • Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
  • Bielka oddelíme a vyšľahám do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • K vajíčka pridáme olej, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Pridáme bielkový sneh.
  • Tortovú formu (ja som použila s priemerom 24cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
  • Pečieme ca. 40 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne vychladnúť predtým než vyberieme z formy.
  • Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
  • Z citrónu najskôr ostrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu do hrnca. K zmesi pridáme želatínu a cukor.
  • Potom ohrievame za stáleho miešania až sa želatína rozpustí. Stačí ju len krátko nahriať, nemala by zovrieť.
  • Smotanu a Mascarpone zmiešame a keď želatína trochu ochladne, pridáme ju smotanovej plnke.
  • Smotanovú plnku nanesieme na tortu a necháme ďalšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Sladké, Veľkonočné pečenie.

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


  • Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Zaiste ste už mali možnosť vyskúšať v reštaurácii lasagne s boloňskou omáčkou. Správne pripravené sú nielen šťavnaté alebo aj tak lahodné a jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku. Takéto Lasagne si môžete pripraviť aj doma, postačia vám lasagne pláty, ktoré nemusíte predvariť. Okrem toho budete už len potrebovať bešamelovú […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*