Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Táto citrónová torta je krásne svieža a krémová. Ak hľadáte recept, ktorý zvládnete aj bez špeciálnych zručností, tak s touto lahodnou tortou určite budete mať úspech.Výborný jarný či letný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 100ml oleja
  • 100g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 4 vajíčka
  • 150g múky
  • 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ostatné suroviny:

  • 2 citróny
  • 2 balenie drtenej želatíny (na 1/2l tekutiny)
  • 4Pl kr cukru
  • 500ml kyslej smotany
  • 500ml jemného krémovitého syru (Mascarpone)

Postup:

  • Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
  • Bielka oddelíme a vyšľahám do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • K vajíčka pridáme olej, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Pridáme bielkový sneh.
  • Tortovú formu (ja som použila s priemerom 24cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
  • Pečieme ca. 40 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne vychladnúť predtým než vyberieme z formy.
  • Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
  • Z citrónu najskôr ostrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu do hrnca. K zmesi pridáme želatínu a cukor.
  • Potom ohrievame za stáleho miešania až sa želatína rozpustí. Stačí ju len krátko nahriať, nemala by zovrieť.
  • Smotanu a Mascarpone zmiešame a keď želatína trochu ochladne, pridáme ju smotanovej plnke.
  • Smotanovú plnku nanesieme na tortu a necháme ďalšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Sladké, Veľkonočné pečenie.

  • Frankfurtská polievka

    Môj ocino nebol nejaký skúsený kuchár ale mal zopár svojích receptov, ktoré vedel pripraviť naozaj veľmi chutne. Takou bola aj táto frankfurtská polievka s párkom. Jednoduchá, rýchlo hotová a ako deti sme ju radi jedli s čertvým pečivom. Suroviny: 2-3 párky 2 PL múky 2 PL oleja 1 PL červenej […]


  • Rebarborový kysnutý koláč s mrveničkou

    Rebarboru pestujem v záhrade a je to veľmi nenáročná rastlinka vhodná tak na prípravu marmelády ako aj na pečenie. Pri pečení rebarbory, ktorá je mierne kyslastá je dobré jej chuť obohatiť o jahody alebo maliny, ktoré jej dodajú zas na sladkosti a umocnia jej červenú farbu. U nás je rebarborový […]


  • Krásne vláčne žemličky

    Tieto žemličky sú krásne mäkké a nadýchané a hodia sa tak k raňajkovému stolu ako aj napríklad na prípravu domáceho hamburgru. Postup je nenáročný, stačí vám len polovičné balenie kvasníc a ovsené mlieko. To samozrejme môžete nahradiť kravským ale veľmi odporúčam v tomto prípadne siahnúť k ovsenému mlieku, lebo práve […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.