Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Svieža citrónová torta, jednoduchý recept

Táto citrónová torta je krásne svieža a krémová. Ak hľadáte recept, ktorý zvládnete aj bez špeciálnych zručností, tak s touto lahodnou tortou určite budete mať úspech.Výborný jarný či letný dezert.

Suroviny na cesto:

  • 100ml oleja
  • 100g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 4 vajíčka
  • 150g múky
  • 50g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 100ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ostatné suroviny:

  • 2 citróny
  • 2 balenie drtenej želatíny (na 1/2l tekutiny)
  • 4Pl kr cukru
  • 500ml kyslej smotany
  • 500ml jemného krémovitého syru (Mascarpone)

Postup:

  • Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
  • Bielka oddelíme a vyšľahám do tuhej peny. Odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • K vajíčka pridáme olej, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto. Pridáme bielkový sneh.
  • Tortovú formu (ja som použila s priemerom 24cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
  • Pečieme ca. 40 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne vychladnúť predtým než vyberieme z formy.
  • Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
  • Z citrónu najskôr ostrúhame kôru a potom vytlačíme šťavu do hrnca. K zmesi pridáme želatínu a cukor.
  • Potom ohrievame za stáleho miešania až sa želatína rozpustí. Stačí ju len krátko nahriať, nemala by zovrieť.
  • Smotanu a Mascarpone zmiešame a keď želatína trochu ochladne, pridáme ju smotanovej plnke.
  • Smotanovú plnku nanesieme na tortu a necháme ďalšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.

Tento recept patrí do kategórie – Sladké, Veľkonočné pečenie.

  • Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Lahodná maková bábovka z pomletého maku

    Prednedávnom som vám publikovala recept na makovú bábovku z celého maku a tento raz ponúkam obmenu z pomletého maku. Rozdiel bude najmä vo farbe, ktorá bude pri pomletom maku omnoho intenzívnejšia (tmavomodrá) ale takisto v konzistencii, mak nahradí veľkú časť múky a to bude automaticky aj chutiť. Môj hrnček mal […]


  • Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Lahodný zemiakový šalát s medvedím cesnakom

    Tento rok bola sezóna medvedieho cesnaku na Slovensku pomerne skoro (teda aspoň v okolí Bratislavy), ale nie všade. Ja si pestujem medvedí cesnak doma a tam až teraz mi dozrel, tak, že som ho mohla zbierať. Tento šalát je skvelým spôsobom ako medvedí cesnak použiť do chutnej obmeny klasiky. Ak […]


  • Skvelý čokoládový krém, ktorý každému zachutí len z 3 surovín

    Skvelý čokoládový krém, ktorý každému zachutí len z 3 surovín

    Tento čokoládový krém je skvelým doplnkom každej torty, zákusku či iného dezertu. Je to obdoba parížskeho krému, ktorý sa však pripravuje v kombinácii čoklády a kakaa a neskôr po vychladnutí šľahá do tohto krásne hladkého a nadýchaného krému, ktorý skvelo drží tvar. Všetko čo budete potrebovať sú 3 suroviny a […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*