Švábsky „mokrý“ zemiakový šalát bez majonézy

Švábsky “mokrý” zemiakový šalát bez majonézy

Moja babka pripravovala často u nás Viedenský zemiakový šalát, ktorého základ je horúca zálievka a kombinácia zemiakov a cibule. Obmenu tejto klasiky z nášho regiónu je tento nemecký zemiakový šalát zo Švábska. Tento mokrý šalát sa takisto pripavuje s horúcou zálievkou, táto má však ako svoj základ nie vodu ale vývar.

Zemiaky na tento zemiakový šalát bez majonézy je dobre pokrájať na tenšie plátky ako sa zvyčajne robia pri šalátoch. Vďaka tomu zmäkknú ešte trochu pri ostáti a tiež do nich lepšie prenikne chuť zálievky.

Tento zemiakový šalát sa hodí výborne k rybe ale takisto aj k rezňu.

Na zálievku potrebujete:

  • 300ml vývaru (zeleninový alebo mäsový)
  • 3 PL ocot (najlepšie jablčný ocot)
  • 2 PL oleja
  • 1 PL horčice
  • 1 cibuľa (červená je krajšia)
  • Pažítka
  • soľ, čierne korenie

Okrem toho:

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke

Postup:

  • Zemiaky uvaríme do mäkka v šupe, potom necháme vychladnúť.
  • Keď sú zemiaky studené tak ich ošúpeme a pokrájame na plátky. Vložíme do vysokej misky. Osolíme ich a okoreníme čiernym korením.
  • V panvici si nahrejeme olej a pridáme cibuľu pokrájanú na kocky (trochu cibuľky si odložíme bokom na ozdobu). Opekáme na nízskom ohni až dostane cibuľka zlatistú farbu.
  • Pridáme potom horčicu a ja ju zvyknem ca. minútu ešte piecť spolu s cibuľkou, tak sa uvoľmí ešte viac arómy.
  • Potom všetko zlajeme vývarom a pridáme ocot. Necháme zovrieť.
  • Potom ešte vrelý nálev nalejeme na zemiaky a dobre premiešame.
  • Prikryjeme a necháme aspoň hodinu, najlepšie však na noc stáť.
  • Potom už len odzobíme posekanou pažítkou a zvyškom cibuľky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.