Veľkonočné linecké pečivo bez vajec

Veľkonočné linecké pečivo bez vajec

Receptov na krehké linecké pečivo je naozaj veľmi veľa. Zatiaľ vo všetkých s ktorými som sa stretla sa využíva žĺtko na spájanie cesta.

V tejto obmene receptu žĺtko netreba, napriek tomu sú keksíky krásne krehké ako majú byť. Odporúčam vyskúšať napríklad pri nastávajúcom veľkonočnom pečení.

Suroviny na cesto:

  • 125g tuku (maslo/margarín/kokosový olej) izbovej teploty
  • 80g cukru
  • 2 PL jablkového octu
  • 100g na jemno pomletých mandlí
  • 80 g múky
  • 1 vanilkový cukor
  • kôra z 1/2 citróna
  • 2 čl prášku do pečiva
  • štipka soli
  • (Marmeláda na plnenie)

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 180C.
  • Do vysokej misky si dáme tuk, práškový cukor, múku a mandle.
  • Pridáme jablkový ocot, prášok do pečiva, citrónovú kôru a soľ.
  • Potom rukami miesime cesto tak dlho, až sa všetky suroviny spolu spoja do elastického vláčneho cesta.
  • Cesto dáme do misky, prikryjeme ho potravinovou fóliou a necháme pár hodín oddychovať v chladničke (najlepšie cez noc).
  • Na ďaľší deň cesto pol hodinu predtým, ako s ním chceme pracovať, vyberieme z chladničky a necháme stáť pri izbovej teplote.
  • Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche vyroľujeme na tenko a pomocou formičky vykrajujeme keksíky.
  • Kdo chce linecké pečivo neskôr spájať marmeládou urobí tenšie cesto (1-2mm) ako keď ich chcete len bez plnky konzumovať (3-4mm).
  • Takisto ak keksíky chcete spájať je pekné do každého druhého urobiť do stredu vzpr, napríklad malú dierku, cez ktorú bude neskôr môcť vidno plnku.
  • Pečivo kladieme s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie. Z uvedeného množstva dostanete (záleží aj od veľkosti formičky) ca. 30ks.
  • Pečieme pri 180C po dobu ca 8-10 minút (závisí od hrúbky cesta). Je dobré od cesta neodchádzať. Nakoľko sú v ňom mandle, veľmi rýchlo hnedne, preto je dôležité ho mať pod dohladom a odpozorovať ten správny čas na vybranie.
  • Predtým než s nimi hýbeme a odoberieme z plechu je dobré ich nechať dôkladne vychladnúť. Keďže je to krehké pečivo, mohlo by sa inak manipuláciou poškodiť.
  • Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Inšpirujte sa aj ďaľšími veľkonočnými receptami.

Tento recept patrí do kategórie – Vegan, Veľkonočné pečenie.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.