Mate chuť na bezmäsity cestovinový pokrm? Tieto špenátové lasagne sú krásne kremovité, doslova sa rozplývajú na jazyku. Krémovitosť im dodáva jednak bešamelová omáčka ale tiež vrstva hummusu.
Pláty lasagne treba v tomto recepte predvariť, aby sa dali neskôr roľovať. Po uvarení je dobre ich uložiť na kuchynskú utierku aby neboli zbytočne vlhké.
Suroviny:
- 100g mrazeného špenátu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 konzerva rajčín
- Za hrsť čerstvých byliniek (napr. Bazalka, tymián)
- 100g hummusu (z cíceru)
- Soľ, čierne korenie
- Predvarené pláty lazaní (8-10 ks)
Suroviny na bešamel:
- 2 PL margarínu (alebo masla)
- 2 PL múky
- 150 ml vody/ zeleninového vývaru
- 100 ml rastlinnej šľahačky
Postup:
- Najskôr si pripravíme základnú bešamelovú omáčku – https://recepis.sk/2019/09/20/zakladna-besamelova-omacka/
- Cibuľku pokrájame na drobno a necháme opekať na troche oleja.
- Pridáme mrazený špenát, prikryjeme a na nízskom ohni necháme roztopiť.
- Potom dochutíme soľou, korením a roztlačeným cesnakom.
- Rajčiny pokrájame na drobno, dpchutíme soľou, čiernym korením a bylinkami.
- Zapekaciu formu vymastíme.
- Na spodok formy dať za naberačku bešamelu.
- Plát lasagne potrieme humusom, nanesieme bešamel, špenát a rajčiny.
- Potom zarolujeme a vložíme do zapekacej nádoby.
- Na vrch nanesieme zvyšok bešamelu a rajčín.
- Posledná vrstva je z bešamelu.
- Necháme piecť pri 200C zapekať ca. 25min. do zlatista.
Tento recept patrí do kategórie – Bezmäsité slané jedlá, Vegán