Tento banana bread je taký jednoduchý a chutí skvelo, pekne nadýchaný ako perinka. A to všetko bez vajíčka. Postačí vám zopár zrelých banánov a pár surovín, ktoré máte určite bežne doma a už si môžete pochutnať na tejto dobrote. Vážiť tiež nemusíte, je to hrnčekový recept. Stačí vám hrnček a objemom 100ml. K receptu pripravím tiež video, nájdete ho na konci receptu.
Suroviny:
- 3 zrelé banány (ca. 450g)
- 1 šálka cukru (ja som použila trstinový pre jeho karamelovú arómu)
- 1 Pl citrónovej šťavy
- 1 šálka kakaa
- 1 šálka (rastlinného) mlieka
- 2 šálky múky
- 1 Pl ďatlového sirupu (takisto môžete pokrájať namiesto 5 sušených ďatlí na drobno)
- 1 balenie (40g) kakaového pudingového prášku
- 1/2 šálky rastlinného oleja alebo rozpusteného kokosového tuku
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 šálka mandlí posekaných na drobno
- 1 čl vanilkového cukru
- 1 čl mletej škorice
- 1 čl sušeného zázvoru
- 1 Pl perníkového korenia
- Štipka soli
Na polevu potrebujete:
- 1/2 šálky vody
- 2 Pl cukru
- 2 Pl kokosového tuku
- 2 Pl kakaa
Postup:
- Banány pokrájame na plátky a vložíme do misky spolu s cukrom. Pridáme citrónovú šťavu, potom všetko rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- K banánovej zmesy pridáme múku, kakao, prášok do pečiva, pudingový prášok a olej.
- Potom pridáme ďatlový sirup (alebo posekané ďatle)- dodajú cestu krásne karamelovú chuť.
- Cesto dochutíme škoricou, vanilkou, sušeným zázvorom a perníkovým korením ako aj soľou.
- Na záver primiešame posekané mandle (zopár si odložíme na ozdobu).
- Cesto nalejeme do vymastenej nádoby na pečenie a pečieme pri 160°C po dobu ca. 45 minút. Keď je cesto hotové, pekne vonia.
- Pred vyklopením z formy necháme kompletne vychladnúť.
- Na polevu dáme do hrnčeka vodu, kakao, kokosový tuk a cukor a zohrievame za miešania až dostane poleva sirupovitú konzistenciu.
- Polevu nalejeme na vychladnutý chlebík a povrch posypeme mandľami. Necháme pol hodinu stuhnúť v chlade, potom skladujeme v uzavretej nádobe.
- Takto uskladnený chutí aj po 5. dňoch
