Dusené hovädzie na šampiňónoch

Tento dusený pokrm vyžaduje krátku predpípravu, zvyšok práce prevezme hrniec, najepšie tlakový. Ideálny pokrm, keď si popri varení chcete dobehnúť iné domáce práce.

Potrebujete:

  • 500g hovädzieho mäsa (optimálne roštenka) pokrájané na plátky
  • 1 veľká kuchynská cibuľa
  • soľ, čierne korenie, grilovacie korenie, sušené čili
  • 1 konzerva zaváraných šampiňónov
  • 2PL zemiakového škrobu
  • 300ml vody
  • posekaná petržlenová vňať alebo pažítka na servírovanie

Postup:

  • Mäsové plátky umyjeme, osušíme a jemne poklepeme mäsovým tĺčikom. Posolíme.
  • Hrniec zohrejeme a keď je horuci pridáme olej a na vysokom ohni zprudka opečieme pláty najskôr z jednej strany.
  • Potom plátky obrátime a ich opečenú stranu okoreníme zvyšnými koreninami (čierne, grilovacie korenie a čili). Tak zabránime, že nám koreniny počas prudkého opekania zhoria.
  • Pridáme na veľké kusy pokrájanú cibuľu a krátko spolu opražíme. Potom zaleje vodou, hrniec uzavrieme a oheň znížime na minimum.
  • Takto uzavreté mäso dusíme v tlakovom či liatinovom hrnci ca. 1 hodinu, v normálnom hrnci raz tak dlho až je mäso mäkké.
  • Šampiňóny zlejeme zo štavy a pridáme k mäsu. Plátky krátko vyberieme a odložíme stranou,
  • Zemiakový škrob rozmiešame v 2PL studenej vody a prilejeme k mäsu. Miešame pokiaľ sa omáčka nezahustí. Podľa potreby ešte dochutíme soľou, či čiernym korením. Potom vrátime mäso späť do omáčky.
  • Servírujeme napríklad s uvarenou ryžou či zemiakmi.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*