Valentínske srdiečka s mrveničkou

Tieto chutné kysnuté srdiečka s mrveničkou sú nenáročné na prípravu a chutný darček, napríklad k sviatku valentína.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 40g kr. Cukru
  • ½ čerstvých kvasníc (20g)
  • 1 PL kr. cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
  • 250ml mlieka

Na mrveničku

  • 1 žĺtko
  • 50g masla izbovej teploty
  • 50g pr. cukru
  • 100g hl. múky

Na polevu:

  • 150g pr.cukru
  • 1Pl citrónovej šťavy

Recept na základne kysnuté cesto možno nájsť tu- https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/

Postup:

  • Droždie rozdrtiť do misky, posypať 1pl kr. cukru. Pomiešať a nechať 5min. stáť pokiaľ vznikne kvások.
  • Kvások zmiešať s múkou, vajíčkom, roztopeným maslom, cukrom, štipkou soli a mliekom. Miesiť aspoň 10min. a potom prikryté nechať hodinu kysnúť.
  • Cesto vyroľovať na 1cm hrúbku a pomocou noža vykrojiť tvar srdca. Položiť na plech a potrieť žĺtkom.
  • Na mrveničku zmiešať práškový cukor s múkou a žĺtkom a vypracovať mrveničku.
  • Mrveničkou posypať cesto a nechať piecť pri 180C ca 20min. Nechať vychladnúť.
  • Na polevu zmiešať cukor a citrónovú šťavu a polevou pomiešať vychladnuté srdiečka. Nechať pár minút stuhnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*