Tieto guľky sú krásne nadýchanné a mäkkučké ako pampúšiky. Možno podávať s kompótom, ovocím, orechamy či pomletým makom. Keďže u nás všetci obľubujeme mak, hlavne ten od mojej mamy, deti sa tohto jedla nevedia dočkať.
Potrebujete:
- 400ml mlieka
- 10 kopcových PL krupice
- 2 čl soli
- 2 PL kr. cukru
- 2 žĺtka
- Ca.8 kopcovitých Pl hrubej múky
- 1 balenie mascarpone (250g)
Postup:
- Mlieko necháme zovrieť so soľou a cukrom. Pridáme krupicu a miešame až do zahustenia, teda pokiaľ sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca.
- Potom necháme cesto mierne vychladnúť a dáme do misky. Tam primiešame doňho žĺtka.
- Keď je cesto kompletne vychladnuté pridáme ešte mascarpone a postupne pridávame múku . Cesto by malo byť lepkavé, to im dodá na ľahkosti. Ak pridáte príliš veľa múky, ostanú guľky po uvarení tvrdé.
- Vodu dáme do veľkého hrnca spolu s 1Pl soli zovrieť.
- Do taniera nasypeme múku. Mokrými rukami formujeme z cesta guľky a tie ešte jemne obalíme v múke.
- Potom ich vložíme do vriacej vody a tam pri miernej teplote necháme ca.8-10min. variť.
- Medzitým pomelieme za šálku maku. Pridáme za 3Pl práškového cukru.
- Za 1/2 šálky masla roztopíme.
- Na servírovanie dáme na tanier guľky, polejeme ich rozpusteným maslom s posypeme makom s cukrom.