Mascarpone guľky

Tieto guľky sú krásne nadýchanné a mäkkučké ako pampúšiky. Možno podávať s kompótom, ovocím, orechamy či pomletým makom. Keďže u nás všetci obľubujeme mak, hlavne ten od mojej mamy, deti sa tohto jedla nevedia dočkať.

Potrebujete:

  • 400ml mlieka
  • 10 kopcových PL krupice
  • 2 čl soli
  • 2 PL kr. cukru
  • 2 žĺtka
  • Ca.8 kopcovitých Pl hrubej múky
  • 1 balenie mascarpone (250g)

Postup:

  • Mlieko necháme zovrieť so soľou a cukrom. Pridáme krupicu a miešame až do zahustenia, teda pokiaľ sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca.
  • Potom necháme cesto mierne vychladnúť a dáme do misky. Tam primiešame doňho žĺtka.
  • Keď je cesto kompletne vychladnuté pridáme ešte mascarpone a postupne pridávame múku . Cesto by malo byť lepkavé, to im dodá na ľahkosti. Ak pridáte príliš veľa múky, ostanú guľky po uvarení tvrdé.
  • Vodu dáme do veľkého hrnca spolu s 1Pl soli zovrieť.
  • Do taniera nasypeme múku. Mokrými rukami formujeme z cesta guľky a tie ešte jemne obalíme v múke.
  • Potom ich vložíme do vriacej vody a tam pri miernej teplote necháme ca.8-10min. variť.
  • Medzitým pomelieme za šálku maku. Pridáme za 3Pl práškového cukru.
  • Za 1/2 šálky masla roztopíme.
  • Na servírovanie dáme na tanier guľky, polejeme ich rozpusteným maslom s posypeme makom s cukrom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*