Bezlepkové vianočné pečivo s marcipánom

Tento recept má svôj pôvod v Dánsku, kde sa tradične pripravuje počas vianoc. Inšpirovaná jedným receptom som vyrobila tieto bezlepkové vianočné štangle, ktoré sú krásne mäkkučké.

Potrebujete:

  • 1 balenie marcipánu (250g)
  • 100g práškového cukru
  • 1 štipka soli
  • 1 bielok
  • 6PL kukuričného škrobu
  • kôra z citrónu
  • Citrónová šťava+100g pr. Cukru na polevu

Postup:

  • Marcipánovú zmes dáme do misky spolu s práškovým cukrom a bielkom.
  • Pridéme soľ, citrónovú kôru a škrob a všetko spolu vymiesime na hladké cesto.
  • To zabalíme do potravinovej fólie a nechať aspoň hodinu v chlade oddychovať.
  • Potom pracovnú dosku poprášime práškovým cukrom a cesto vygúľame do valca. Ten rozrežeme na rovnako veľké diely hrubé ca. 0,5cm.
  • Každý diel potom pregúľame v rukách a vytvarujeme ho do šúlca či iného podlhovastého tvaru.
  • Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme pri 180° ca. 10min piect.
  • Práškový cukor preosieme cez sítko, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a vymiesime pevnejšiu polevu konzistenciou pripomínajúcu kašu.
  • Polevu dáme do cukrárenského vrecka a na vychladnuté pečivo nanesieme pruhy.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*