Ríbezľová torta s bielou čokoládou

Aj keď nieje práve sezóna ríbezlí, ale tieto možno rovnako ako iné drobné ovocie (maliny, čučoriedky) kúpiť aj hlboko mrazené a tak si dopriať aspoň kulinárne cez celý rok kúsok leta.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr.cukru
  • 100 kukuričného škrobu
  • 50g strúhaného kokosu
  • 50g hl.múky
  • 2Pl teplej vody
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva

Plnka:

  • 100g strúhaného kokosu
  • 250ml mlieka
  • 1 salko
  • 1 balenie práškovej želatíny
  • 4Pl vody

Okrem toho:

  • ca. 200g Ríbezlí (alebo iné drobné ovocie, môže byť aj mrazené- ak použijete mrazené je dobré ho nechať rozmraziť v sítku aby prípadná tekutina z neho stiehla predtým než sa položí na korpus)
  • 250ml vody
  • 4pl cukru
  • 1 balenie červenej želatíny
  • Biela čokoláda na ozdobu

Postup:

  • Žĺtka vyšlahať s cukrom, vanilkovým cukrom a 2Pl vody do penista.
  • Pridať kokos, škrob a múku. Potom primiešať vyšlahané bielka a pomalými pohybmi ich primiešať k cestu.  
  • Na záver vyliať cesto do vymastenej formy a piecť v predhriatej rúre pri 160°C ca 40min.
  • Kokos zaliať zohriatým mliekom a nechať aspoň hodinu stáť aby nabopnal. Potom pridať salko a premiešať.
  • Želatínu nechať krátko nabopnať v troche teplej vody a potom zmiešať s kokosovou zmesou.  Je dôležité všetko dôkladne premiešať aby sa želatína dobre spojila z ostatnými surovinami.
  • Korpus prekrojiť na polku, dať okolo obruč na zákusky a vyliať na spodný korpus kokosovú zmes. Na tú položiť druhú časť korpusu a dobre pritlačiť aby sa plnka rozložila rovnomerne. Nechať krátko odpočívať v chlade.
  • Na vrchný diel korpusu poukladať drobné ovocie. Červenú želatínu pripraviť v 250ml vody spolu s 4Pl cukru, zohriať za miešania pokiaľ sa všetko neroztopí a nechať trochu vychladnúť. Potom ňou poliať ríbezle (alebo iné drobné ovocie).
  • Tortu nechať aspoň pol dňa stáť v chlade aby želatína dostatočne stuhla.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*