Výborná osviežujúca polievka s jemne kyslastou chuťou z bieleho jogurtu a intenzívnou arómou praženej sušenej mäty. Táto polievka má svôj pôvod v Turecku a je to mimoriadna chutná obmena na obednom stole pre každého milovníka polievok.
Suroviny:
- 1 konzerva cíceru
- 1/2 šálky ryže
- 2 PL sušenej mäty
- 2 PL masla
- 1,5l vody alebo vývaru
- 2 vajíčka
- 500ml bieleho jogurtu
- soľ, čierne korenie
Postup:
- Malú konzervu cíceru zlejeme z tekutiny a dáme ju do hrnca.
- Zalejeme ju vodou či vývarom, pridáme ryžu a ochutíme soľou a čiernym korením.
- Polievku necháme variť 20 minút na miernom ohni.
- Medzitým si zmiešame biely jogurt s vajíčkami.
- Takisto si pripravíme mätu. Na to v panvici rozpustíme maslo, pridáme sušenú mätu a krátko ju opražíme (ca. 1 minútu).
- Keď je cícer a ryža mäkká vlejeme najskôr jogurtovú zmes, dobre premiešame a polievku necháme zovrieť.
- Na záver už len povrch polievky polejeme mätou s maslom.
Polievka je syta a vďaka jogurtu mierne kyslastá a dá sa jesť aj vlažná.
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia