Oba tieto mrkvové šaláty s bielou hlávkovou kapustou majú rovnaký základ. Či už zvolíte majonézovú variantu alebo tú diétnejšiu bez majonézy, obe chutia výborne, odporúčam vyskúšať.
Na základ potrebujete:
- 1kg mrkvy
- 1/2 menšej hlávky bielej kapusty
- soľ (ca. 1PL), čierne korenie
- 2PL octu
Na majonézový šalát okrem toho potrebujete:
- 50ml kyslej smotany
- 4PL majonézy
- 1-2čl kr. cukru
Na verziu bez majonézy potrebujete:
- 1 mladú cuketu
- 1 cesnakový strúčik
- 1čl sušeného čili, 1čl korenia sumak (kdo nemá vynechá)
- 1PL citrónovej šťavy
- 1PL oleja
Postup:
- Najskôr mrkvu a kapustu buď postrúhame na hrubo alebo kuchynským robotom rozsekáme na malé kúsky. Dáme do misky.
- Posolíme a polejeme octom. Potom rukami miesime ca. 5 minút, pritom zeleninu dobre pritlačíme. Vďaka tomu a kyslosti pekne zmäkkne. Takto pripravený základ necháme 15 minút stáť.
- Na majonézovú variantu zmiešame kyslú smotanu s majonézou a cukrom. Pridáme k základu.
- Na bez-majonézovú verziu postrúhame cukinu, tú pridáme k základu. Potom polejeme olejom a citrónovou šťavou a dochutíme sušeným čili, korením sumak a roztlačeným cesnakovým strúčikom.
- Oba šaláty je dobre nechať pred servírovaním aspoň hodinu stáť v chlade aby sa dobre spojili chute.