2 mrkvové šaláty z rovnakého základu

Oba tieto mrkvové šaláty s bielou hlávkovou kapustou majú rovnaký základ. Či už zvolíte majonézovú variantu alebo tú diétnejšiu bez majonézy, obe chutia výborne, odporúčam vyskúšať.

Na základ potrebujete:

  • 1kg mrkvy
  • 1/2 menšej hlávky bielej kapusty
  • soľ (ca. 1PL), čierne korenie
  • 2PL octu

Na majonézový šalát okrem toho potrebujete:

  • 50ml kyslej smotany
  • 4PL majonézy
  • 1-2čl kr. cukru

Na verziu bez majonézy potrebujete:

  • 1 mladú cuketu
  • 1 cesnakový strúčik
  • 1čl sušeného čili, 1čl korenia sumak (kdo nemá vynechá)
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 1PL oleja

Postup:

  • Najskôr mrkvu a kapustu buď postrúhame na hrubo alebo kuchynským robotom rozsekáme na malé kúsky. Dáme do misky.
  • Posolíme a polejeme octom. Potom rukami miesime ca. 5 minút, pritom zeleninu dobre pritlačíme. Vďaka tomu a kyslosti pekne zmäkkne. Takto pripravený základ necháme 15 minút stáť.
  • Na majonézovú variantu zmiešame kyslú smotanu s majonézou a cukrom. Pridáme k základu.
  • Na bez-majonézovú verziu postrúhame cukinu, tú pridáme k základu. Potom polejeme olejom a citrónovou šťavou a dochutíme sušeným čili, korením sumak a roztlačeným cesnakovým strúčikom.
  • Oba šaláty je dobre nechať pred servírovaním aspoň hodinu stáť v chlade aby sa dobre spojili chute.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*