Chutný jednoduchý tvarohový koláč s broskyňami a s chrumkavou kôrkou na vrchu.
Na cesto potrebujete:
- 250g hl.múky
- 10g čerstvého droždia + 2Pl kr.cukru
- 30g kr.cukru
- Štipka soli
- 20g masla izbovej teploty
- 100ml mlieka izbovej teploty
Okrem toho:
- 5-6ks broskýň
- 2PL kr. cukru + 1 vanilkový cukor
- 500g jemného tvarohu
- 200ml kyslej smotany
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 1 vajíčko
- citrónová kôra
- 50g pr. cukru
- 3Pl masla izbovej teploty
- 3Pl pr. cukru
- 6Pl hl. múky
- 3PL posekaných mandlí
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 vajíčko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť. Potom rozvaľkáme na veľkosť plechu (môj ma 25x25cm) a cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Na plnku zmiešame tvaroh s kyslou smotanou, pudingovým práškom, vajíčkom, cukrom a pridáme citrónovú kôru. Plnku nanesieme na kysnuté cesto.
- Broskyne zbavíme šupky, pokrájame na menšie kúsky a tie posypeme cukrom a vanilkovým cukrom. Potom ovocie rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku.
- Na záver v miske zmiešame maslo, cukor a múku ako aj mandle. Prstami miesime až vznikne mrvenička. Tú potom nanesieme na ovocie.
- Koláč necháme piecť pri 180C ca. 45 minút pokiaľ dostane koláč zlatistú chrumkavú vrstvu na vrchu.