Kysnutý tvarohový koláč s broskyňami

Chutný jednoduchý tvarohový koláč s broskyňami a s chrumkavou kôrkou na vrchu.

Na cesto potrebujete:

  • 250g hl.múky
  • 10g čerstvého droždia + 2Pl kr.cukru
  • 30g kr.cukru
  • Štipka soli
  • 20g masla izbovej teploty
  • 100ml mlieka izbovej teploty

Okrem toho:

  • 5-6ks broskýň
  • 2PL kr. cukru + 1 vanilkový cukor
  • 500g jemného tvarohu
  • 200ml kyslej smotany
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 1 vajíčko
  • citrónová kôra
  • 50g pr. cukru
  • 3Pl masla izbovej teploty
  • 3Pl pr. cukru
  • 6Pl hl. múky
  • 3PL posekaných mandlí

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom ako aj 1 vajíčko. Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť. Potom rozvaľkáme na veľkosť plechu (môj ma 25x25cm) a cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Na plnku zmiešame tvaroh s kyslou smotanou, pudingovým práškom, vajíčkom, cukrom a pridáme citrónovú kôru. Plnku nanesieme na kysnuté cesto.
  • Broskyne zbavíme šupky, pokrájame na menšie kúsky a tie posypeme cukrom a vanilkovým cukrom. Potom ovocie rovnomerne rozložíme na tvarohovú plnku.
  • Na záver v miske zmiešame maslo, cukor a múku ako aj mandle. Prstami miesime až vznikne mrvenička. Tú potom nanesieme na ovocie.
  • Koláč necháme piecť pri 180C ca. 45 minút pokiaľ dostane koláč zlatistú chrumkavú vrstvu na vrchu.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*