V tomto jablkovom koláči sú jablká netradične použité priamo v ceste. Výsledkom je šťavnatá a aromatická piškóta s chutným krémom. Krémom som sa inšpirovala v americkej kuchyni kde sa takto pripravený krém používa či už na ozdobu koláčov, muffinov alebo torty.
Na cesto potrebujete:
- 3 vajíčka
- 3-4 jablká
- 1 šálka (ca 200ml) kr cukru
- 3 šálky hl múky
- 1/2 šálky oleja
- 1/2 šálky sušených ďatlí
- 1/2 šálky posekaných orechov (vlašské/mandle)
- 1/2 balenia prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1pl škorice
- 3pl kakaa
na krém (icing) potrebujete:
- 1/2 šálky pr cukru
- 1/2 šálky masla izbovej teploty (ca 75g)
- 1 balenie mascarpone alebo iného krémovitého syru napr. Lučina (250g)
- dehydratované maliny na ozdobu
Postup:
- Vajíčka vyšľaháne s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej spolu krátko šľaháme.
- Jablká očistíme od šupky a jaderníka a buď postrúhame na jemno alebo pokrájame na menšie kusy a tie rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
- K vajíčkam pridáme jablká, múku, prášok do pečiva, škoricu a kakao a premiešame. Na záver pridáme ďatle, ktoré sme odkvôstkovali a pokrájali na jemno ako aj orechy a všetko premiešame. Ďatle dodajú po upečení koláču krásne karamelovú chuť.
- Cesto vylejeme na hlboký plech vyložený papierom na pečenie a pri 170C v predhriatej rúre necháme piecť ca 30minút. Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť.
- Na krém mixérom zmiešame krémovitý syr s práškovým cukrom a maslom do jemného krému.
- Krém nanesieme rovnomerne na cesto, koláč pokrájame a vrch každého kúsku posypeme dehydratovanými malinami.