Šťavnatý jablkový koláč (bez váženia)

V tomto jablkovom koláči sú jablká netradične použité priamo v ceste. Výsledkom je šťavnatá a aromatická piškóta s chutným krémom. Krémom som sa inšpirovala v americkej kuchyni kde sa takto pripravený krém používa či už na ozdobu koláčov, muffinov alebo torty.

Na cesto potrebujete:

  • 3 vajíčka
  • 3-4 jablká
  • 1 šálka (ca 200ml) kr cukru
  • 3 šálky hl múky
  • 1/2 šálky oleja
  • 1/2 šálky sušených ďatlí
  • 1/2 šálky posekaných orechov (vlašské/mandle)
  • 1/2 balenia prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • 1pl škorice
  • 3pl kakaa

na krém (icing) potrebujete:

  • 1/2 šálky pr cukru
  • 1/2 šálky masla izbovej teploty (ca 75g)
  • 1 balenie mascarpone alebo iného krémovitého syru napr. Lučina (250g)
  • dehydratované maliny na ozdobu

Postup:

  • Vajíčka vyšľaháne s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej spolu krátko šľaháme.
  • Jablká očistíme od šupky a jaderníka a buď postrúhame na jemno alebo pokrájame na menšie kusy a tie rozmixujeme ponorným mixérom na kašu.
  • K vajíčkam pridáme jablká, múku, prášok do pečiva, škoricu a kakao a premiešame. Na záver pridáme ďatle, ktoré sme odkvôstkovali a pokrájali na jemno ako aj orechy a všetko premiešame. Ďatle dodajú po upečení koláču krásne karamelovú chuť.
  • Cesto vylejeme na hlboký plech vyložený papierom na pečenie a pri 170C v predhriatej rúre necháme piecť ca 30minút. Potom necháme cesto dôkladne vychladnúť.
  • Na krém mixérom zmiešame krémovitý syr s práškovým cukrom a maslom do jemného krému.
  • Krém nanesieme rovnomerne na cesto, koláč pokrájame a vrch každého kúsku posypeme dehydratovanými malinami.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*