Máte zvyšok zemiakovej kaše? Okrem lokší či šúľancov sa z nich dajú vyrobiť aj tieto chutné langoše.
Na 12ks potrebujete:
- 500g hladkej alebo polohrubej múky
- 250g zemiakovej kaše
- 4Pl (gréckeho) bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1/2 (20g) čerstvých kvasníc
- 1Pl kr.cukru
- 1Pl soli
- 200ml vlažnej vody
Na potretie:
- 3Pl vody
- 2-3 roztlačené cesnakové strúčiky
- 1/2 čl soli
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky, pridáme cukor a premiešame. Počkáme 5min. pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Do misky dáme múku, zemiakovú kašu, jogurt a soľ. Postupne prilievame vodu až vznikne mierne lepivé cesto. To miesime ca. 10min.
- Potom cesto zakryjeme a necháme 45min. na teplom mieste kysnúť.
- Cesto na mierne pomúčenej ploche krátko premiesime a rozdelíme na 12 bochníkov. Tie prikryjeme kuchynskou utierkou aby cesto nevyschlo.
- Do panvice nalejeme olej tak aby bol ca. 1cm vysoko a necháme ho zohriať.
- Medzitým rukami vyťakujeme cesto do kruhu. Cesto je mierne lepivé, to je správne lebo inak by boli langoše veľmi tvrdé. Pre lepšiu prácu z cesto je dobre si ruky mierne pomastiť olejom. Valček nieje v tomto prípadne vhodný, lebo by sa príliš na cesto lepil.
- Následne kladieme pripravené langoše do horúceho tuku a necháme ich ca. 3min. z každej strany opekať do zlatista.
- Potom ich necháme na papierovej kuchynskej utierke odkvapkať z prebytočného tuku.
- Vodu romiešame s pretlačeným cesnakom a soľou a pomocou pierka nanesieme na každý, ešte horúci, langoš.