Langoše zo zemiakovej kaše

Máte zvyšok zemiakovej kaše? Okrem lokší či šúľancov sa z nich dajú vyrobiť aj tieto chutné langoše.

Na 12ks potrebujete:

  • 500g hladkej alebo polohrubej múky
  • 250g zemiakovej kaše
  • 4Pl (gréckeho) bieleho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1/2 (20g) čerstvých kvasníc
  • 1Pl kr.cukru
  • 1Pl soli
  • 200ml vlažnej vody

Na potretie:

  • 3Pl vody
  • 2-3 roztlačené cesnakové strúčiky
  • 1/2 čl soli

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky, pridáme cukor a premiešame. Počkáme 5min. pokiaľ sa vytvorí kvások.
  • Do misky dáme múku, zemiakovú kašu, jogurt a soľ. Postupne prilievame vodu až vznikne mierne lepivé cesto. To miesime ca. 10min.
  • Potom cesto zakryjeme a necháme 45min. na teplom mieste kysnúť.
  • Cesto na mierne pomúčenej ploche krátko premiesime a rozdelíme na 12 bochníkov. Tie prikryjeme kuchynskou utierkou aby cesto nevyschlo.
  • Do panvice nalejeme olej tak aby bol ca. 1cm vysoko a necháme ho zohriať.
  • Medzitým rukami vyťakujeme cesto do kruhu. Cesto je mierne lepivé, to je správne lebo inak by boli langoše veľmi tvrdé. Pre lepšiu prácu z cesto je dobre si ruky mierne pomastiť olejom. Valček nieje v tomto prípadne vhodný, lebo by sa príliš na cesto lepil.
  • Následne kladieme pripravené langoše do horúceho tuku a necháme ich ca. 3min. z každej strany opekať do zlatista.
  • Potom ich necháme na papierovej kuchynskej utierke odkvapkať z prebytočného tuku.
  • Vodu romiešame s pretlačeným cesnakom a soľou a pomocou pierka nanesieme na každý, ešte horúci, langoš.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*