Tieto pirôžky chuťovo nezaostávajú za ich fritovanou verziou, ale sú neporovnateľnejšie zdravšou alternatívou.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- ½ čerstvých kvasníc (20g)
- 4PL kr cukru
- 1čl soli
- 250ml mlieka
- 30g roztopeného masla (+ ďaľších 30g na potieranie)
- 1 vajíčko
Na plnku potrebujete:
- 1 veľká šálka pomletého maku
- 3PL kr. cukru
- ca. 3PL strúhanky
- 2/3 šálky mlieka
- 1 jahodovej marmelády
- 1 vanilkový cukor
Postup:
- Droždie rozdrolíme do misky a posypeme 1PL cukrom. Dobre premeišame a vytvoríme kvások. Presný popis výroby kvásku nájdete tiež tu
- Do múky pridáme kvások, zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, roztopené maslo, vajíčko a mlieko a miesime minimálne 10minút až vznikne hladké, nelepivé cesto.
- Cesto dáme do uzatvorenej nádoby a necháme ca. 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to v hrnci zohrejeme mlieko a pridáme k nemu marmeládu, cukor a vanilkový cukor. Dobre rozmiešame. Potom pridáme pomletý mak a podľa potreby dochustíme strúhankou. Necháme vychladnúť.
- Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vyvaľkáme na ca. 0,5mm hrubý obdĺžnik.
- Ten pokrájame na rovnako veľké obdĺžniky (veľkosť ca. 10×8 cm). Do jedného kraja dáme za 1PL plnky a potom ho zarolujeme tak, aby vznikol šúľec.
- Jednotlivé pirôžky pokladieme na plech a potrieme maslom. Potom ich necháme pri 200C piecť ca. 20min do zlatista.
- Po 10min. pirôžky na krátko vyberieme z trúby a ešte raz potrieme maslom.
- Skladované v uzavretej nádobe chutia aj po 3-4 dňoch.