HomePecieme Makové pirôžky bez fritovania

Makové pirôžky bez fritovania

Posted in : Pecieme, Sladké on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Tieto pirôžky chuťovo nezaostávajú za ich fritovanou verziou, ale sú neporovnateľnejšie zdravšou alternatívou.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • ½ čerstvých kvasníc (20g)
  • 4PL kr cukru
  • 1čl soli
  • 250ml mlieka
  • 30g roztopeného masla (+ ďaľších 30g na potieranie)
  • 1 vajíčko

Na plnku potrebujete:

  • 1 veľká šálka pomletého maku
  • 3PL kr. cukru
  • ca. 3PL strúhanky
  • 2/3 šálky mlieka
  • 1 jahodovej marmelády
  • 1 vanilkový cukor

Postup:

  • Droždie rozdrolíme do misky a posypeme 1PL cukrom. Dobre premeišame a vytvoríme kvások. Presný popis výroby kvásku nájdete tiež tu
  • Do múky pridáme kvások, zvyšný cukor, vanilkový cukor, soľ, roztopené maslo, vajíčko a mlieko a miesime minimálne 10minút až vznikne hladké, nelepivé cesto.
  • Cesto dáme do uzatvorenej nádoby a necháme ca. 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to v hrnci zohrejeme mlieko a pridáme k nemu marmeládu, cukor a vanilkový cukor. Dobre rozmiešame. Potom pridáme pomletý mak a podľa potreby dochustíme strúhankou. Necháme vychladnúť.
  • Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a vyvaľkáme na ca. 0,5mm hrubý obdĺžnik.
  • Ten pokrájame na rovnako veľké obdĺžniky (veľkosť ca. 10×8 cm). Do jedného kraja dáme za 1PL plnky a potom ho zarolujeme tak, aby vznikol šúľec.
  • Jednotlivé pirôžky pokladieme na plech a potrieme maslom. Potom ich necháme pri 200C piecť ca. 20min do zlatista.
  • Po 10min. pirôžky na krátko vyberieme z trúby a ešte raz potrieme maslom.
  • Skladované v uzavretej nádobe chutia aj po 3-4 dňoch.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial