Takéto rezy rada pripravujem, keď chcem návšteve ponúknuť chutný a tiež dobre vyzerajúci desert. Jeho výhodou je, že sa dá pripraviť už deň vopred. Cez noc pekne stuhne a ráno ho stačí už len ozdobiť a možno hneď servírovať.
Na cesto potrebujete:
- 4 vajíčka
- 150g kr. cukru
- 150g hl. múky
- 50g kakaa
- 100ml vychladnutého espressa/kávy
- 100ml oleja
- 1/2 prášku do pečenia
- 1 vanilkový cukor
Na tvarohovú plnku potrebujete:
- 500g jemného tvarohu
- 500g syru mascarpone alebo krémovitého syru Lučina
- 100g práškového cukru
- 1 balenie dretenej želatíny
- 3PL vody
Na želatínovú vrstvu potrebuejte:
- 250ml štavy z čerešňového kompótu
- 250ml vody
- 4PL kr. cukru
- 2 balenia červenej želatíny
Postup:
- Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhého snehu. Ten odložíme stranou.
- Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej spolu 2min. šľaháme
- Následne pridáme kakao, múku, prášok do pečiva, ako aj kávu a všetko spolu premiešame.
- Na záver pomalými pohybmi primiešame bielkový sneh a cesto nalejeme do vymastenej obdlžnikovej formy na pečenie (moja forma má 22*33cm).
- Cesto pečieme v predhriatej rúre pri 160⁰C ca. 40min. Po vybratí z rúry ho necháme dôkladne vychladnúť.
- Na plnku zmiešame tvaroh a krémovitý syr/Mascarpone spolu s práškovým cukrom.
- Želatínu dáme do hrnca, pridáme 4PL vody a jemne nahrejem za miešania na sporáku (želatína nesmie zovrieť len byť teplá).
- Potom pridáme za 1 PL tvarohovej zmesi, opäť nahrejme a miešame až sa všetko spojí do hladkej zmesi. Želatínu prilejeme k zvyšnej plnke a dobre premiešame.
- Okolo piškótového cesta umiestnime cukráranskú obruč. Plnku nanesieme rovnomerne na piškótu a necháme aspoň pol hodinu chladiť.
- Šťavu z kompótu dáme do hrnca zmiešame z vodou a cukrom ako aj červenou želatinou. Za stáleho miešania zohrejeme až sa zmes zahustí.
- Potom ju necháme 10min. chladnúť a následne pomocou naberačky pomaly nanesieme na zákusok.
- Opäť necháme chladnúť, najlepšie na noc.
- Kdo chce, môže pre servírovaním každý kus zákusku ozdobiť kopčekom vyšľahanej šľahačky.