Chutné želatínové rezy

Takéto rezy rada pripravujem, keď chcem návšteve ponúknuť chutný a tiež dobre vyzerajúci desert. Jeho výhodou je, že sa dá pripraviť už deň vopred. Cez noc pekne stuhne a ráno ho stačí už len ozdobiť a možno hneď servírovať.

Na cesto potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. cukru
  • 150g hl. múky
  • 50g kakaa
  • 100ml vychladnutého espressa/kávy
  • 100ml oleja
  • 1/2 prášku do pečenia
  • 1 vanilkový cukor

Na tvarohovú plnku potrebujete:

  • 500g jemného tvarohu
  • 500g syru mascarpone alebo krémovitého syru Lučina
  • 100g práškového cukru
  • 1 balenie dretenej želatíny
  • 3PL vody

Na želatínovú vrstvu potrebuejte:

  • 250ml štavy z čerešňového kompótu
  • 250ml vody
  • 4PL kr. cukru
  • 2 balenia červenej želatíny

Postup:

  • Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme do tuhého snehu. Ten odložíme stranou.
  • Žĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridáme olej a ďalej spolu 2min. šľaháme
  • Následne pridáme kakao, múku, prášok do pečiva, ako aj kávu a všetko spolu premiešame.
  • Na záver pomalými pohybmi primiešame bielkový sneh a cesto nalejeme do vymastenej obdlžnikovej formy na pečenie (moja forma má 22*33cm).
  • Cesto pečieme v predhriatej rúre pri 160⁰C ca. 40min. Po vybratí z rúry ho necháme dôkladne vychladnúť.
  • Na plnku zmiešame tvaroh a krémovitý syr/Mascarpone spolu s práškovým cukrom.
  • Želatínu dáme do hrnca, pridáme 4PL vody a jemne nahrejem za miešania na sporáku (želatína nesmie zovrieť len byť teplá).
  • Potom pridáme za 1 PL tvarohovej zmesi, opäť nahrejme a miešame až sa všetko spojí do hladkej zmesi. Želatínu prilejeme k zvyšnej plnke a dobre premiešame.
  • Okolo piškótového cesta umiestnime cukráranskú obruč. Plnku nanesieme rovnomerne na piškótu a necháme aspoň pol hodinu chladiť.
  • Šťavu z kompótu dáme do hrnca zmiešame z vodou a cukrom ako aj červenou želatinou. Za stáleho miešania zohrejeme až sa zmes zahustí.
  • Potom ju necháme 10min. chladnúť a následne pomocou naberačky pomaly nanesieme na zákusok.
  • Opäť necháme chladnúť, najlepšie na noc.
  • Kdo chce, môže pre servírovaním každý kus zákusku ozdobiť kopčekom vyšľahanej šľahačky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*