Ako dieťa nám mama často pripravovala rajčinovú polievku s ryžou. Dodnes ju rada pripravujem, lebo chutí nielen mne ale rovnaký úspech má tiež u mojích detí. Nielen, že je táto rýchlo hotová, ale tiež krásne zohreje a hlavne zasýti.
Potrebujete:
- 750ml rajčinového pretlaku passata
- 750ml vody/vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2PL hl. múky
- 2 kocky cukru
- 1 espresso šálka ryže (Basmati)
- 1 mrkva, kus celeru
- soľ, čierne korenie, bobkový list
Postup:
- Cibuľu pokrájame na drobno a necháme v hrnci opekať do sklovita. Ku koncu pridáme na drobno pokrájaný cesnak a posypeme múkou.
- Krátko spolu opražíme. Keď začne múka hnednúť, zalejeme pretlakom a dobre rozmiešame, aby zanikli všetky hrudky.
- Potom do fľašky od rajčinovej štavy naberieme vodu a pridáme to isté množstvo vody (kdo má doma, môže nahradiť vodu silným vývarom).
- Osolíme, dáme variť a necháme krátko prevrieť. Potom rozmixuejem ponorným mixérom do hladka.
- Vrátime na sporák a pridáme ryžu, ošúpanú mrkvu (v kuse) a kus celeru ako aj bobkový list.
- Takto necháme za občastného miešania variť 15-20min.
- Potom vyberieme mrkvu, celer a bobkový list a polievku dochutíme cukrom, čiernym korením prípadne soľou.
- Výborne chutí najmä posypaná strúhaným tvrdým syrom.