Rasca napomáha tráveniu a je tiež zdrojom železa. Takisto je o nej známe, že napomáha pri chudnutí. Určite by nemala chýbať v našom jedálničku, napríklad vo forme tejto chutnej prílohy.
Postup:
- 1 kg mladých menších zemiakov dobre umyť a prekrojiť na polku. Je dôležité aby mali zemiaky zhruba rovnakú veľkosť.
- Na marinádu zmiešať 5PL kvalitného oleja s 1 roztlačeným cesnakom a 1PL cayenského alebo červeného korenia ako aj so soľou.
- Zemiaky v marináde dôkladne obaliť a poukladať na plech tak, aby narezaná plocha bola na vrchu a šupka na spodnej časti plechu.
- Povrch zemiakov pospyať celou rascou a nechať piecť pri 180C ca. 35min. do zlatista.
U nás jedávame tieto zemiaky častokrát aj ako hlavné jedlo, spolu so šalátom a jogurtovým dipom.
Pamätám sa, keď som mala asi 10 rokov ( teraz mám 71 ) maminka robievala podobné zemiaky. Ibaže naše boli nakrájané na cca 1/2cm hrubé kolieska. Miesto oleja používala domácu masť. Ale chuť bola podobná. Pripomenuli ste mi chutné jedlo a aj moje detstvo. Určite ich urobím. Ďakujem za recept.
To som rada, že som vám pripomenula pokrm z detstva ?. Aj ja mám mnoho takýchto kulinárskych pamätí z detstva, podľa mňa sú spomienky na niektoré chute či arómy rovnako intenzívne ako spomienky na prežité.