Kysnuté cesto so zemiakmi som ešte doteraz neskúsila alebo v jednej starej nemeckej kuchárskej knihe som našla recept na jeden tradičný bavorsky slaný koláč do ktorého išli aj zemiaky a to ma inšpirovalo k tomuto podplamenníku. Cesto je výdatné ale krásne nadýchané, určite som ho nerobila poslednýkrát.
Potrebujete:
- 500g hl. alebo polohrubej múky
- 20g čerstvého droždia
- 20g roztopeného masla
- 1PL soli
- 1PL kr. cukru
- 150ml mlieka
- 300g zemiakov uvarených do mäkka
- 2 vajíčka
- 100g suchej salámy alebo klobásky
- 2 cibule
- olej na pomazanie
Postup:
- Z droždia a cukru vyrobiť kvások. Presný postup nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Zemiaky uvariť bez šupky v osolenej vode. Z vody zliať a rozmágať na kašu. Nechať dobre vychladnúť
- K múke pridať sol, maslo, mlieko, vajíčka a miesiť. Pridať zemiakovú kašu a vypracovať hladké cesto. Nechať miesiť aspoň 10min. spolu. Potom zakryté nechať 1hod. kysnúť.
- Medzitým cibuľu pokrájať na kocky a nechať na nízkej teplote pražiť 15min. do zlatista.
- Cesto rozgúľať na veľkosť 1 veľkého plechu. Povrch cesta pomazať olejom (ja som použila cesnakový olej, to mu dodá ešte dodatočnú arómu).
- Na cesto poukladať na drobno posekanú salámu a vychladnutú praženú cibuľku.
- Piecť pri 200C ca. 30min. pokiaľ cesto nechytí hnedastú farbu.