V lete sa snažím pri pečení orientovať sezónnym ovocím, ktoré je práve dostupné. Práve v lete sa ho urodí toľko, že človek takmer nestíha ho konzumovať a mimo zavárania, či mrazenia je tiež spracovanie formou pečenia veľmi chutným spôsobom spracovánia. Tento tarte je rýchlo hotový a dá sa pripraviť aj s iným drobným sezónnym ovocím.
Na cesto potrebujete:
- 250g hl.múky
- 100g masla izbovej teploty
- 50g práškového cukru
- Štipka soli
Na plnku potrebujete:
- 250g krémovitého syru (napr. Mascarpone/Lučina)
- 300g kyslej smotany
- 50g kr. cukru
- 2 vajíčka
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku
- 1 vanilkový cukor
- ca. 200g ovocia
Postup:
- Z múky, masla, cukru, soli vypracovať vláčne cesto. Nechat ho aspoň na hodinu chladiť. Potom cesto rozgúlať medzi 2 papiermi na pečenie.
- Formu na pečenie vymastiť. Vygúľané cesto vložiť do formy, kraje pritlačiť k forme a orezať aby neprečievali. Najľahšie sa cesto umiestni do formy tak, že sa 1 papier na pečenie odstráni a pomocou druhého cesto preklopí, potom aj druhý papier odstráni.
- Vajíčka vymiešať s cukrom do penista. Prodať krémovitý syr ako aj smotanu, pudingový prášok a vanilkový cukor. Zmes naliať na predpriravené cesto.
- Ovocie očistiť (odkvôstkovať prípadne pokrájať) a vložiť do plnky s odstupom. Potom tarte nechať piecť pri 160⁰C ca. 35min. do zlatista.