Výborná omáčka k dusenému mäsu, či už hovädziemu alebo kuraciemu.
Recept na zemiakové knedlíky tu – https://recepis.sk/2018/10/11/dusene-hovadzie-maso-s-kyslou-kapustou-omackou-z-vyvaru-a-zemiakovymi-knedlikmi/
Postup na prípravu omáčky
- Ja som začala najskôr prípravou duseného hovädzieho. To som osolila a opražila na oleji. Následne som k nemu pridala cibuľu, mrkvu, zeler a všetko zaliala 400ml vody. Potom som prikryté dusila 1,5 hodiny. Mäso odložila stranou a vývar zliala a precedila cez sítko.
- Na 2 PL masla a troche oleja krátko posmažiť očistené a na rovnako veľké kusy pokrájané šampióni. Keď začnú hnednúť, tak ich posoliť a posypať 2 PL hl. múky.
- Pridať za 1 naberačku pripraveného vývaru a všetko dobre rozmiešať aby neboli hrudky. Potom pridať zvyšný vývar.
- Nechať 5min. spolu variť. Priliať ešte 100ml sladkej smotany a posekanú petržlenovú vňať. Následne dochutiť podľa potreby ešte soľou ako aj 1-2PL octu.
- Na záver pridať posekanú petržlenovú vňať. Komu sa zdá málo hustá zahustí 1PL zem. škrobu, ktorý najskôr treba rozmiešať v troške studenej vody a potom primiešať za miešania k omáčke.
Ahoj, môžem sa spýtať, aké hovädzie používaš, aby nebolo suché? Mne sa, bohužiaľ, nejako nedarí pripraviť dobre hovädzie, vždy na tom niečo pokazím. Keď aj je pekne mäkké a rozchadza sa, tak aj tak je suché… Ďakujem!
Inak, úžasné recepty, ďakujem za inšpirácie, už se som robila zemiakové knedlíky z kaše a na ďalšie jedlá sa chystám 🙂
Ahoj, najskor dakujem krasne za mile slova. Co sa tyka tvojej otazky, uprimne nemam oblubenu cast hovadzieho, pouzivam snad vsetky druhy. Vacsinou kupujem u masiara a tam sa vzdy riadim prvym dojmom. Najcastejsie vsak pouzivam stehennu cast alebo ked sa podari aj svieckovu. Dusim ho vzdy v tlakovom hrnci aj 3 hod. spolu so zeleninou a po tak dlhom case sa doslova rozplyva na jazyku. Takisto dobre maso je s kostou,v tej je kolagen, ktory sa pocas dlheho varenia ubolnuje do pokrmu, co mu doda na vlacnosti.