Táto omáčka je vyrobená z mäsového výpeku a inšpiráciou mi bola jedna kulinárska omáčka z nemeckej kuchyne. Je krásne krémovitá a plná chutí a aróm s jemnou sladkokyslou chuťou. Výborná slávnostná omáčka.
Potrebujete:
- 300ml vývaru z hoväzdieho alebo telacieho mäsa
- 2PL masla
- 2PL hl.múky
- 100ml mlieka
- Za hrsť posekanej petržlenovej vňate
- 1PL kečupu
- 1čl horčice
- 1čl octu
- Soľ, čierne korenie, cukor
- (kdo má rád) za hrsť zaváraných kapár
Postup:
- Maslo osmažiť krátko s múkou a zaliať vývarom. Odobrať z ohňa a všetko dobre premiešať.
- Priliať mlieko, pridať kečup, horčicu a petržlenovú vňať a dochutiť soľou, čierným korením, cukrom a octom.
- Potom vrátiť na oheň a za miešania variť pokiaľ omáčka nezhnustne. Kdo chce môže na záver pridať kapary.
- Výborné sa táto omáčka hodí k dusenému hoädziemu mäsu (voda, v ktorej sa varí s cibuľou, mrkvou a celerom možno použiť ako základ omáčky) a domácou knedlou.