Toto tradičné jedlo “börek” poznajú mnohí z dovolenky v Turecku. Sú to plnené cestové slimáky vyrobené z tenučkého cesta podobného nášmu štrúdlovému cestu s mnohými rôznymi plnkami.
Medzi moje obľúbené plnky patria mäsová, špenátová a cesnaková so zemiakmi. Recepty na ne prikladám.
Recept na základné cesto takzvané Yufka, nájdete tu. Alternatívne môžete použiť kupované štrúdľové cesto. Neodporúčam použiť lístkové, to má úplne inú štruktúru a na tento recept sa nehodí.
Suroviny:
- 3 zemiaky uvarené v šupke do mäkka
- 2 cibuľe
- 3 strúčiky cesnaku
- Soľ čierne korenie
- 1 balenie balkánskeho syra
- 1PL tuku (maslo/margarín/kokosový olej)
Suroviny na zálievku:
- 50g roztopeného vychladnutého masla
- 50ml mlieka
- 50ml oleja
- 1 vajíčko
Postup
- Cesto si pripravíme podľa základného receptu a vygúľame ho na tenké cesto. Alternatívne možno použiť hotové štrúdlové cesto.
- Roztopené maslo zmiešame s mliekom, olejom a vajíčkom.
- Na cesnakovú plnku uvarené zemiaky ošúpeme a pokrájame na malinké kocky.
- Medzitým si na oleji a lyžici tuku opražíme cibuľku a cesnak do hneda.
- Pridáme zemiaky a ešte 2 minúty spolu popražíme.
- Osolíme, okoreníme čierným korením a necháme vychladnúť.
- Spodok nádoby na zapekanie dobre vymastíme a položíme prvý plát cesta. Ten potrieme zálievkou a naňho položíme druhý plát cesta.
- Opäť potrieme zálievkou a potom rovnomerne rozložíme plnku.
- Na to dáme opäť 2 vrstvy cesta, vždy dobre potrieme zálievkou.
- Cesto potom zatočíme do valca a ten buď rozkrájame na 2cm hrubé šulce, ktoré kladieme do vymastenej nádoby na zapekanie alebo zatočíme celý valex do formy slimáka a tak položíme do formy na pečenie.
- Vrch cesta pomažeme zvyšnou zálievkou a prípadne posypeme sézamom.
- Pečieme v trúbe pri 180°C. Najskôr 20minút prikyté alobalom a potom 25 minút až dostane börek krásnu zlatistú farbu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.