Celý život pripravujem kysnuté cesto bez vajec ale pri sladkých žemličkách sa oplatí vajíčka pridať. Sú mäkkučké ako vatička.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 vajíčka + 1 žĺtko na potretie
- 250 ml mlieka izbovej teploty
- 50g masla izbovej teploty
- 1/2 šálky kr. cukru
- 500g múky
- štipka soli
- Voda
Na plnku:
- 200g čučoriedok
- 50g kr. cukru
- 50ml vody
- (marhuľová marmeláda)
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
- Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik. Ten pokrájame na 12 rovnako hrubých pásov (každý by mal mať ca. 2cm hrúbku),
- Na plnku si nasypeme čučuriedky do hrnca, pridáme vodu a cukor a necháme variť až sa časť tekutiny odparí a čučorieky dostanú hustejšiu, marmeládovú, konzistenciu.
- Na polovičku každého pása cesta nanesieme za 1 PL čučoriedkovej plnky. Kdo chce môže druhú polovičku cesta rozrezať na 3 pásy a tie ešte ozdobne zatočiť do vrkoča, ale možno to aj vynechať.
- Každý pás zaroľujeme do šuľča, pritom začneme roľovať na strane, kde je plnka až sa dostaneme na druhú časť bez plnky.
- Muffinový plech vymastíme a potom do každého otvoru vložíme jedno cesto. Prikryté necháme ešte 30 minút kysnúť.
- Poztom dáme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
- Kdo chce, môže po vychadnutí odzobiť uzlíky ešte glazúrou. Na to stačí nahriať marmeládu, najlepšie marhuľovú, a potom ňou pomazať vrch ešte horúcich koláčikov.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Cesnakový monkey bread recept
Určite ste už počuli a chlebíku na trhanie, takzvanom monkey bread. Ale vyskúšali ste ho už niekedy na slano? Je to skvelý snack na zdielanie, napríklad pri pohodovom večeri s rodinkou. Tá vôňa vás uchváti. Recept
-
Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami
Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]
-
Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín
Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept