Blíži sa veľká noc a mňa upútala predstava moravských koláčov ich vyrobiť ako vo farbách vajíčka – s bielou plnkou a žltým stredom. Dúfam, že sa aj vám tento nápad zapáči.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc
- 1 PL cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 250ml mlieka
- 1 žĺtko na potretie
Okrem toho:
- 250g jemného krémovitého syru Mascarpone
- 5PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Citrónová kôra
- Citrónová marmeláda
- Hrubý cukor na posypanie
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
- Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať.
- Medzitým si pripravíme plnku. Na to zmiešame mascarpone s práškovým cukrom a čerstvo postrúhanou kôrou citróna.
- Jednotlivé kusy cesta potom dáme na plech vyložený papierom na pečenie (dodržíme pri tom dostatočný odstup lebo koláče ešte počas pečenia podrastú).
- Do každého kusu cesta potom vyrobíme malú priehlbinu. Na to som použila malú misku, ktorú som zatlačila do cesta.
- Potom do každej pruehlbiny dáme za 1 polievkovú lyžicu plnky a na to dáme do stredu za 1 cajovú lyžicu marmelády.
- Kraje cesta pomažeme ešte žĺtkom a takto pripravené pečieme pri 200°C ca.25-30 minút do zlatista. Kdo chce môže posypať moravské koláče tiež hrubým cukrom na ozdobu.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.