Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml.
Suroviny na (odpaľované) cesto1:
- 3 PL mlieka
- 3PL vody
- 2 PL múky
- 1/2 šálky mlieka (pridávame až po uvarení)
Suroviny na cesto 2:
- 1/2 kg polohrubej múky
- 1/2 čerstvých kvasníc + 1PL kr. cukru (kvások)
- 3 PL masla izbovej teploty
- ca. 3 PL vody
- cesto 1
- 1 žĺtko + 1PL šľahačkovej smotany (na potretie)
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Následne si pripravíme odpalované cesto. Na to dáme do hrnca mlieko + vodu + múku a premiešame. Potom dáme na sporák a na vysokej teplote pri neustálom miešaní vareškou varíme ca. 3 minúty, až sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca (odpaľovať).
- Potom necháme cesto vychladnúť a keď je studené, pridáme k nemu mlieko a dobre rozmiešame.
- Do vysokej nádoby dáme múku, soľ, kvások z kvasníc, maslo a odpaľované cesto s mliekom. Začneme miesiť a podľa potreby pridáme trochu vody, vždy len po lyžičkách. Cesto má byť krásne elastické, ale ešte mierne lepivé.
- Po asi 10 minútach miesenia, cesto prikryjeme a necháme hodinu v izbe oddychovať.
- Potom cesto rozdelíme na 6 dielov a každý vyroľujeme do obĺžnika a potom ho zaroľujeme do šuľca. Vložíme do vymastenej zapekacej formy. Toto zopakujeme zo všetkými dielmi cesta.
- Prikryjeme a necháme zas hodinu oddychovať.
- Už len potrieme žĺtkom, ktoré sme si zmiešali so smotanou a necháme piecť pri 200C ca. 30 minút do zlatista.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.