Polenta je tradičné jedlo z kukuričnej múky, ktoré poznáme najmä z talianskej kuchyne. Jej jemná chuť a krémová konzistencia sa perfektne hodia ako príloha k mäsu, zelenine alebo omáčkam. Môžete ju podávať teplú – ako krémovú kašu – alebo studenú, tuhú a nakrájanú na kúsky. Ukážeme vám, ako ju pripraviť jednoducho a bez chýb.
Ako pripraviť polentu? Základný recept, ktorý vždy funguje
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
200 g kukuričnej múky (stredne hrubej)
800 ml vody (alebo vývaru pre silnejšiu chuť)
1 lyžička soli
1 lyžica masla alebo olivového oleja
voliteľné: 30 g strúhaného parmezánu pre dodatočnú chuť
Postup
- Zohrejeme vodu alebo vývar. Za stáleho miešania pomaly prisypeme polentu.
- Následne ochutíme soľou, znížime teplotu a varíme až, kým nezhustne (ja som varila 10 minút a potom oheň vypla a nechala ešte 15 minut dôjsť.
- Na záver pridáme maslo pre krémovitosť, prípadne parmezán ale bylinky. Dôležité, ešte teplú plentu dáme do nádoby, v ktorej ju chceme servírovať. Po vychladnuti bude pevnejšia a ponechá si tvar.
- Alternatívne môžete nechať polentu vychladnúť a potom ju pokrájať na obdĺžniky a tieto opiecť na oleji do chrumkava.
Ak sa chcete naučiť viac o prílohách, či už o ryži, bulguru, tarhoni, kuskusu a o tom, ako ich správne pripraviť, tak si pozrite viac o mojom online kurze o prílohách.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Pomocníci do kuchyne*


Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
210 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV
































